Megélénkült a cégvásárlási kedv Magyarországon

Folytatódott a cégvásárlások és egyesülések piacának 2011 óta tartó élénkülése tavaly. Az EY szerint közeledett az eladók és a vevők elképzelése, ami jót tett az ügyletek megvalósulásának.

Korábban a tranzakciókat többi között az akadályozta, hogy a befektetők és az eladók között jelentős értékelési különbségek voltak, de ebben is jelentős elmozdulás történt 2014-ben. Mindkét oldal reálisabban értékelt a tranzakció előtt, s ez is segítette a M&A piacot. Ez derül ki az EY, immár ötödik alkalommal elkészített M&A hazai és régiós - Törökországgal és Görögországgal kiegészült - barométeréből.

A lezárt nyilvános tranzakciók száma 1304 volt az elmúlt évben a vizsgált országokban. A legaktívabb iparágak sorában találjuk az IT szektort, a feldolgozóipart és a szolgáltatások területét. A becsült üzleti érték 38,5 milliárd dollár volt. A gyűjtésbe bevont államok közül a legaktívabbnak Törökországot lehet nevezni, 305 regisztrált üzlettel, Lengyelország és Csehország előtt. Magyarország 2014-ben az ötödik helyen állt a M&A rangsorban, az üzletek számát alapul véve 8 százalékos részesedéssel.

Hazánkban az elmúlt évben 102 ügyletet azonosított be az EY, ez 12 százalékos növekedésnek felel meg - mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere. Az M&A piac itthon 18 százalékkal 1,27 milliárd dollárról 1,49 milliárd dollárra növekedett.

A fejlődés mögött többi között az áll, hogy két, igencsak jelentékeny üzlet is létrejött, mindkettő a Mol Nyrt.-hez köthető, amikor is kúthálózatokat vásárolt a régióban. Magyarországon az iparágat tekintve némi eltérés látható az ágazatokat illetően. A legnagyobb itthon is a IT szektor 33 százalékos súllyal, ám a második és harmadik helyen az energetika és bányászat, valamint a telekommunikációs és média szektor áll 11-11 százalékkal.

Az IT ágazat egyik ismert nagy üzlete az volt, hogy a Spectrum VC és a Accel Partners befektetett a prezi.com-ba.

A hazai piacot egyébként jól húzták a Jeremie-programok, a kockázati befektetési alapok komoly ügyleteket bonyolítottak le, s ráadásul már befektetésük lezárására is akad példa. Azaz kiszálltak az általuk korábban kiválasztott és „felpörgetett" cégből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.