A privátbankokat hizlalja a kormány adópolitikája

A hazai fogyasztást ugyan eddig nem sikerült felpörgetni a lakosságnál hagyott százmilliárdokkal, a privátbankok azonban profitálhatnak a kormány adópolitikájából.

Ideális esetben a jelenlegit 200-300 milliárd forinttal is meghaladó új forrással bővülhet éves szinten a magyar privátbanki szektor – mondta Karagich István, a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. vezetője egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. (A cég bázisadatként azt tette közzé, hogy a hazai szolgáltatóknál a privatbanki vagyon mintegy 2566 milliárd forintot tett ki az első félév végén.) A növekedés egyik magyarázata, hogy a kormányzati intézkedések hatásaként a lehetséges ügyfeleknél megmaradó pénzek nem jelentek meg a fogyasztásban, ám eddig a privátbanki területen sem.

Ennek tükrében aligha meglepő, hogy itthon a következő egy-két évben további koncentrálódás megy végbe az ágazat szereplői között – fejtette ki. Ugyanakkor a következő években nemcsak a növekedés lesz a célja a szolgáltatóknak, hanem az állományok minőségének javítása is. Ez annyit takar – fejtette ki –, hogy a privátbanki részlegek immár nemcsak egyszerűen a minél magasabb tőkebevonásra, vagyis az ügyfelek könnyen mozgatható pénzeinek megszerzésére, hanem a hosszú távú kapcsolatot lehetővé tévő forrásaikra építenek. Ez különösen azért fontos, mert például egyre komolyabb kérdés az ügyfélgeneráció váltása, hiszen a közeljövőben egyre komolyabb vagyonelemek öröklődnek.

A szakember kitért a kormány azon szándékára is, hogy nagyobb információ- és adatnyilvánosságot szeretne kapni a svájci bankoktól. Ebbe az irányba való törekvés a vagyontranszferálási, vagyonáthelyezési szándékot biztosan ébren tartja az ügyfelek körében.

Az idei első félév összesítése szerint nagy meglepetés nem történt az legnagyobb piaci szereplők körében. A kezelt vagyon alapján változatlanul az OTP privátbanki szekciója a legnagyobb 815 milliárd forinttal, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen 290 milliárd forinttal a második, míg a harmadik a MKB szolgáltatója 275 milliárd forinttal. Az összesítés szerint a hazai privátbanki szolgáltatók a félév végén 2559 milliárd forint vagyont kezeltek, amely forrás kapcsán összesen 43,5 ezer számláról lehet beszélni.

Karagich szerint a szolgáltatást igénybe vevők körében az utóbbi időben a kisebb társaságok felé nyitás is jellemzővé vált. Aminek részbeni magyarázata a partnerek hozaméhsége, másrészt az ügyfelek a kisebb cégek számára is egyre nagyobb bizalmat szavaznak, hogy azok is megmutassák szolgáltatási és hozamtermelő képességüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.