Megköt a cement: jön a Holcim-Lafarge fúzió

Cementipari óriásfúzióról adott hírt a BBC: a svájci Holcim felvásárolja a francia Lafarge-ot, ezzel a világ legnagyobb szakipari vállalkozását létrehozva. A két cég együttesen 32 milliárd eurós éves forgalmat bonyolított le tavaly, és pénteki záróárfolyamuk szerint 40 milliárd eurót érnek.

Az ügylet ismerői szerint részvénycserés alku körvonalazódik: minden egyes Lafarge-részvényért egy Holcim-részvényt adnak. Ami biztos, a világ legnagyobb cementipari vállalkozásának létrejöttét a versenyügyi hatóságok igen szigorú feltételekhez fogják kötni, azaz előírják majd egyes egységeiknek a leválasztását, felkínálását versenytársaik számára. Ezt már be is jelentették a cégek.

Az egyesüléssel a tervek szerint évi 1,4 milliárd eurós megtakarítást érnek el. Alacsonyabb kockázat és nagyobb növekedési potenciál jellemzi majd az új cégóriást, amelynek székhelye Svájcban marad, s LafargeHolcim néven fut majd tovább a francia Lafarge vezetője, Bruno Lafont irányításával. Az egyesüléssel az energiaárak emelkedése és a gyenge kereslet ellen próbálja felvenni a harcot a LafargeHolcim.

A két cég egyébként  jól kiegészíti egymást, a Lafarge Európán kívül Afrikában és a Közel-Keleten erős, míg a Holcim a vén kontinensen kívül elsősorban Latin-Amerikában épített ki hadállásokat, ott, ahol a Lafarge nincs jelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.