Délután jöhet az Elmű-ÉMÁSZ-bejelentés

Lapunk értesülései szerint ma bejelenthetik, hogy az Elmű-ÉMÁSZ lakossági üzletága az állami közmű részévé válik. Ennek következtében már akár idén az állam láthatja el árammal a főváros és Észak-Magyarország lakosságát.

Ma bejelenthetik, hogy az Elmű-ÉMÁSZ lakossági üzletága szintén az állami Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz (Enksz) kerül - tudta meg lapunk. Az érintett felek értesülésünket egyelőre nem kommentálták, de kormánytényezők - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Lászlóné államtitkár - az elmúlt napokban már céloztak rá, hogy hamarosan előrelépés történhet az állami áramszolgáltatás tárgyában is.

Lázár János jelenleg is zajló heti kormánytájékoztató elején utalt arra, hogy 17 órakor a nemzeti közműszolgáltató továbblépésével kapcsolatos bejelentést tesznek az MTI-n keresztül. Után a sajtótájékoztató hangosítása mintegy tíz percre összeomlott.

A Magyar Nemzet - lapunknak se cáfolt - korábbi értesülései szerint konkrétan az áramcsoport ügyfélszolgálatosait foglalkoztató Elmű-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft. válhat államivá. Ez azt jelenti, hogy az Elmű-ÉMÁSZ több mint ezer ügyfélszolgálatosa az Enkszhez, pontosabban az állami Főgázhoz kerülne át. Az állítólagos vételár tízmilliárd forint.

Ezzel párhuzamosan várható az is, hogy a több millió fővárosi és észak-magyarországi lakost ellátó áramszolgáltató csoport - amely 1995-ben került német többségi tulajdonba - az E.ON és a GDF Suez gázpiaci lépéséhez hasonlóan ingyenesen visszaadja lakossági áramszolgáltatási jogát az államnak. Ebben az esetben a közműhivatal megpályáztatja a jogot, amire várhatóan csak az árampiac felé is nyitó Főgáz jelentkezik és nyer is.

Az Elmű-ÉMÁSZ-ról régóta tudni, hogy a kormány által szigorú keretek közé szorított lakossági tarifák és a rezsicsökkentés miatt a lakossági áramellátásuk évente több milliárdos veszteséget jelent a számukra, így régóta ajánlkoztak a jog visszaadására. Ettől függetlenül viszont maga az áramhálózat, illetve a lakosságon kívüli üzleti kör ellátását megtartanák. A hálózat tekintetében nem csak azért tennének így, mert még remélhető belőle némi haszon, hanem mert annak értéke már akár százmilliárdos nagyságrendű is lehet, aminek kapcsán a felek az elmúlt években folyamatosan zajló alkufolyamatban nem jutottak dűlőre. Eddig hasonlóképp nem talált értő fülekre az Elmű-ÉMÁSZ kisebbségi részvényeit birtokló német EnBW világméretű részvényeladási szándéka sem.

A lakossági gázellátási jogukat szintén visszaszolgáltató E.ON és a GDF Suez esetében az általuk alkalmazott több ezer ügyfélszolgálatos sorsa mindeddig nem került napirendre. Vonatkozó kérdésünkre a GDF Sueznél azt felelték, hogy az még nem időszerű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.