Megkezdték az agrártámogatások kifizetését

Több agrártámogatás kifizetését is megkezdték már: pénzhez jutottak a tejtermelők, illetve most kapják kézhez járandóságukat a területalapú támogatásban részesülő gazdálkodók.

Gőgös  Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM)  államtitkára szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón beszámolt arról, hogyaz EU döntése értelmében október 15-ét követően lehetett megkezdeni az uniós közvetlen, illetve a hasonló elven  működő nemzeti kiegészítő támogatások kifizetését. Tizennégy  tagország - köztük Magyarország is - jelezte, hogy ennek alapján  előleget fizet.

Múlt hét pénteken már átutalták a tejtermelőknek a 16 milliárd  forintot kitevő "tej top up" támogatást, literenként egy termelő  8,30 forintot kap. Kedden elkezdték az uniós területalapú támogatás kifizetését is,  egy hektárra 42.900 forintot. Az összeg 70 százalékát lehet  kifizetni előlegként.

A 130 milliárd forintra rúgó teljes területalapú támogatási  forrásból eddig kifizettek már 105 ezer gazdálkodónak 57 milliárd  forintot. Jövő hét hétfőn pedig a támogatást már megkapott termelők  száma mintegy 150 ezerre emelkedik, a kifizetett összeg pedig  mintegy 91 milliárd forintra nő. A teljes 130 milliárd forintot  várhatóan a jövő hét végéig fizetik ki a jogosultaknak.

November 1-én kezdődik a gabonaintervenciós időszak is -  emlékeztetett az államtitkár. Gőgös Zoltán jelentős mennyiségű  felajánlásra számít, mivel pang a búza és az árpa piaca. A  kukoricánál kedvezőbb a helyzet - tette hozzá. Úgy vélte: a termelők  mintegy 2 millió tonna búzát ajánlanak majd fel intervenciós  átvételre. Az első felajánlott mennyiségek árát két hónap alatt  tudják kifizetni a termelőknek, így ők jövő év januárjában juthatnak  a pénzükhöz.
Emellett a magyar állam is vásárol fel gabonát, mintegy 200 ezer  tonnát. Ezzel azoknak a gazdálkodóknak kívánnak segíteni, akik nem  tudják intervencióra felajánlani terményüket. A Tartalék Gazdálkodási Intézet az akciót 24.500 forintos tonnánkénti áron  hirdeti meg. Egy termelő csak maximum 3 ezer tonna termény ajánlhat  fel megvételre az államnak.

A borlepárlást lehetővé tevő rendelet is megjelent. Százezer  hektoliter úgynevezett seprős újborra vonatkozik a lehetőség,és a  lepárlás december1-én kezdődhet - tájékoztatott az FVM államtitkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.