Megkezdődnek az ingyenes földkimérések

Vas megyében kezdődhet meg elsőként az osztatlan közös tulajdonú termőföldek kimérése állami pénzen.

Vas megyében kezdődhet meg elsőként az osztatlan közös tulajdonú termőföldek kimérése állami pénzen. Erre a célra 2 milliárd forintot különített el a kormány – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése csak azokat érinti, akik a tavalyi határidőig beadták igénylésüket. 

Az országban több mint 1,8 millió hektár termőföld van osztatlan közös tulajdonban, mintegy kétmillió tulajdonos birtokában. A rendezetlen viszonyok megnehezítik a gazdálkodást és jogi kiskaput biztosítanak a zsebszerződésekhez, mivel csak a termőföld eladásához szükséges az összes tulajdonos beleegyezése – magyarázta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kifejtette: ezzel éltek vissza különösen a nagy gazdálkodó szervezetek, és így fordulhatott elő, hogy az egyes tulajdonosok kifejezett akarata ellenére is más használta a földet.

A Nyugat-Dunántúlon a becslések szerint legalább 10 ezer hektáron külföldiek gazdálkodnak ilyen módon, ezért döntött úgy a kormány, hogy rendezi a helyzetet. A földtulajdonosok a tavalyi év közepéig nyújthatták be igénylésüket, hogy az állam költségén mérjék ki az osztatlan közös tulajdonokat.

Összesen 317 ezren jelentkeztek. V. Németh Zsolt elmondta: a munka az egyik leginkább érintett térségben, Vas megyében kezdődik. Hangsúlyozta: mivel az új tulajdonosoknak már bejelentési kötelezettségük lesz, sokkal tisztább képet mutatnak majd a földhivatali bejegyzések, és „ez a zsebszerződések felszínre kerüléséhez is hozzájárul”.

Az ingyenes kimérés csak azokat érinti, akik a tavalyi határidőig beadták igénylésüket. A többiek továbbra is osztatlan közös tulajdonban maradnak azokban a táblákban, amelyeket most megosztanak. Ők is kérhetik az önálló ingatlanná nyilvánítást, de ezt már saját költségükön tehetik meg a Ptk. hatályos szabályai szerint – hangzott el a Kossuth Rádióban. (forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.