Megkapták a pécsiek! Drágul a buszozás és a gyermekétkeztetés

Átlagosan mintegy 20 százalékkal emelkednek október elején a helyi buszközlekedés, január elsejével pedig 15 százalékkal a gyermekétkeztetés díjai Pécsen.

A baranyai megyeszékhely közgyűlésének csütörtöki döntése értelmében egy előre megváltott menetjegy ára 220-ról 280 forintra nő, a havi tanuló- és nyugdíjasbérlet 2640 helyett 3300 forintba kerül majd, a teljes árú összvonalas havi bérlet ára pedig 6060-ról 6700 forintra emelkedik.

A Dunántúl legnagyobb városában a legutóbb 2009 januárjában emelték a viteldíjakat, akkortól az előző évhez viszonyítva mintegy 7 százalékkal kellett többet fizetni az utazásért.

A mostani emelés iránti kérelmét az elmúlt évek adó- és járulékemeléseivel, egyebek mellett az üzemanyagárak változásából adódó költségnövekedéssel indokolta a szolgáltató Pécsi Közlekedési Zrt. A cég rámutatott arra is, hogy a buszközlekedést évek óta az utasok számának folyamatos csökkenése és változatlan önkormányzati hozzájárulás mellett kell biztosítania.

A közgyűlés döntött a gyermekétkeztetés nyersanyagnormáinak emeléséről is. Ennek értelmében az óvodai napi ellátás összege nettó 250-ről 285 forintra, az általános iskolai ebédé 210-ről 240 forintra, a középiskolai ebédé 230-ról 265 forintra nő személyenként.

A változtatásra azért volt szükség, mert a nyersanyagnormákat 2008 óta nem emelték, de az élelmiszerárak jelentősen drágultak az elmúlt három évben. Az emelésnek köszönhetően jobb minőségű ételek kerülhetnek a pécsi gyerekek elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.