Megkapta a Főgáz az országos engedélyt

Noha a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a hiánypótlásokat nem számítva a beérkezéstől 90 napja lett volna arra, hogy elbírálja a Főgáz szolgáltatásának országossá tételét, erre a kormányzat által megfogalmazott kívánságoknak megfelelően elegendőnek bizonyult egy hónap. Pedig a hétfőn közzétett engedély tanúsága szerint még hiánypótlásra is szükség volt.

A MEKH honlapján közzétett irat szerint a Főgáz február 26-án kelt, 27-én kézhez kapott engedélykérelme hiányosnak bizonyult. A pótlásra március 3-án – az érkezéstől számított harmadik munkanapon – már fel is hívták a figyelmet. Az irat erre annyiban utal, hogy a Főgáznak be kellett nyújtania egy 2015–2017 közötti üzleti tervet, amelyben azonban nem vizsgálták a várt fogyasztószám-növekedéssel járó költségemelkedést. Emellett nem kaptak a tervekhez független könyvvizsgálói véleményt se. A cégtől azt is kérték, hasonlítsa össze az ügyfélszolgálati irodák, fiókirodák és „panaszpontok” kialakítási-üzemeltetési költségeit azzal, mint ha mindezeket maga működtetné. (Németh Lászlóné, a központi közműholdinggal foglalkozó államtitkár többször utalt rá, hogy a Magyar Postán és különböző állami intézményeknél is lehet majd ügyeket intézni.) Ezeknek, mint írják, 10-i és 17-i beadványában a cég maradéktalanul eleget tett. Így hétfői hatállyal az ország összes megyéjére kiadták az engedélyt, megjegyezve, hogy a fogyasztóiszám-emelkedés mértékétől függetlenül fenn kell tartani a törvényes működést.

A MEKH megadta a Főgáznak az ország teljes területére szóló egyetemes földgázszolgáltatói engedélyt – fogalmaz minderről a hatóság késő délután kiadott sajtóközleménye. Ezzel az állami tulajdonú cég szolgáltatása hazánk teljes lakossága számára elérhetővé válik – írják.

A kormány 2015. január 22-én rendelkezett a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer megszervezése érdekében szükséges intézkedésekről. Ennek egyik lépése a Főgáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatási tevékenységének országos szintűre történő kiterjesztése – fogalmaznak. A társaság szolgáltatása korábban Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjedt ki. A cég február 27-én adta be az egyetemes szolgáltatói engedélyének módosítására vonatkozó kérelmét a MEKH-hez. Ebben szolgáltatási területének megnövelését kérte. A MEKH a Főgáz által benyújtott dokumentumokat megvizsgálta, és jóváhagyta a cég engedélyének mind a 19 megyére, valamint Budapestre vonatkozó kiterjesztését. (A közleményben nem említették meg a hiánypótlást.)

A törvény szerint a MEKH-nek 90 napja volt a kérelem elbírálására, amibe a hiánypótlás nem számít bele – közölte lapunk üggyel kapcsolatos megkeresésére délelőtt a hivatal. Megjegyzendő: Németh Lászlóné korábban többször abbéli reményének adott hangot, hogy az országos szolgáltatás áprilisi megkezdhetősége érdekében az engedély még márciusban megszületik. Az országos közműtervek mibenléte az ügyben tartott számos sajtótájékoztató ellenére pontosan továbbra se ismert. Mindazonáltal Németh Lászlóné korábbi szavaiból már kiderült, hogy az állami gáz se lesz olcsóbb a többinél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.