Megjött az új babakötvény

Mától jegyezhető a megújult babakötvény, amely további segítséget jelent a gyermeket nevelő szülőknek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn.

Mától jegyezhető a megújult babakötvény, amely további segítséget jelent a gyermeket nevelő szülőknek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn. Ezen felül azért egészen más célja is van az új konstrukciónak. Mint korábban beszámoltunk róla az új Babakötvénynek az államadósság szempontjából az lesz az egyik markáns célja, hogy a lakosság kezében lévő állampapapír-állomány futamidejét meghosszabbítsa. 

A változás azért kívánatos, mert most az átlagos lejárati idő alig több mint egy év. Ezen felül az is fontos feladat, hogy az állampapír befektetői kört szélesítsék és fiatalítsák. Jelenleg ugyanis az állampapír befektetések hagyományosan az ötven év fölöttiek körében a legelterjedtebbek. A Babakötvénnyel azonban az úgynevezett 30 pluszos korosztályt szeretné megszólítani az állam.

Az új papírt a Magyar Államkincstár kirendeltségeinél lehet vásárolni. A befektetés kizárólag a start-számlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az elsők között nyitott start-számlát és vásárolt az új állampapírokból az Államkincstár V. kerületi ügyfélszolgálatának értékpapír-forgalmazás járási kirendeltségén.

A miniszter hangsúlyozta: egyszerűbb lesz az új babakötvény kezelése, így bízni lehet abban, hogy a korábbinál több szülő él majd a lehetőséggel. A babakötvény továbbra is csak az Államkincstárnál vezetett számlákon lesz elérhető, a szülőknek mostantól csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a start-számlát. A babakötvényt az Államkincstár fiókjaiban, és jelenleg 10 járási hivatalban lehet jegyezni. 

Az NGM korábbi közlése alapján erre a start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetés esetén a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás - közölte az NGM. A start-számlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár.

A Magyar Államkincstár korábbi közlése szerint az új babakötvény az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év.

A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátják ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. lesz. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá. A babakötvény első sorozata a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál start-számlával rendelkező gyermek javára vásárolható. Az ez idő után született gyermekek számára a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kisgergely Kornél, az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az elsők között vásárolt az új kötvényből
új babakötvény, Varga Mihály sajtótájékoztatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.