Vissza is fizet az EMFESZ

Az EMFESZ visszatéríti az összes túlfizetést - közölte a gázszolgáltatási engedélyét elvesztő kft. Ez - tették hozzá lapunknak - továbbra sem jelenti azt, hogy március elején túlszámláztak volna.

Az EMFESZ Kft. azon korábbi fogyasztói részére, akiknek záró mérőállását a kijelölt végső menedékes szolgáltatóktól megkapta, a pénzügyi elszámolás folyamatának részeként a túlfizetéseket összeghatárra való tekintet nélkül visszautalta - közölte a volt gázszolgáltató.

A közlemény emlékeztet: a kft. részére a 48/2010. kormányrendelet, valamint a Magyar Energia Hivatal (MEH) 3/2011. számú határozata írta elő a fogyasztókkal kapcsolatos végelszámolás módját. Ennek értelmében az ehhez kapcsolódó záró mérőállásokat a MEH által kijelölt végső menedékes szolgáltatók küldték meg az EMFESZ Kft. részére. Az EMFESZ Kft. a kapott mérőállások alapján készítette el és küldte meg a fogyasztók részére a végszámlákat.

Lapunk felvetésére ezt kiegészítően a kft.-nél közölték: a közlemény nem érinti a március eleji, túlszámlázásra vonatkozó fogyasztói panaszokat. Akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz egyszerre tömeges bejelentések érkeztek. Ezek gyanúja szerint az EMFESZ jóval a fogyasztás feletti, tíz- vagy akár százezres végszámlákat bocsátott ki, néhány napos fizetési határidővel.

A cég ügyvezetője, Góczi István akkor lapunknak tagadta ilyen számlák tömeges kiküldését, és visszautasította, hogy az EMFESZ túlszámlázna. Megemlítette ugyan, hogy még egyeztetnek bizonyos óraállásokat az átvevő - úgynevezett végső menedékesi - szolgáltatókkal. De leszögezte: ettől függetlenül mindenkinek minden kiszámlázott összeget határidőre be kell fizetnie.

A cégnél ezt most is megerősítve leszögezték: csak azoknak térítenek vissza, akiknek a számlája eredetileg is túlfizetést mutatott. (Ők vélhetőleg nem is panaszkodtak.) Értesülésünk szerint jelentős összegről van szó. Ettől azonban elkülönül azoknak a számláknak az ügye, melyeket egyes panaszosok túlzottnak értékeltek: azokat továbbra is be kell fizetni - szögezik le.

Ismételten leszögezték: mind a fogyasztók túlfizetéséről, mind az esetleges további tartozásáról szóló számlákat kizárólag azok alapján az óraadatok alapján állapítják meg, melyeket a helyi óraleolvasást végző gáztársaság küld el a számukra. A végszámlákat kiállító EMFESZ sem korábban, sem most nem végzett óraleolvasást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.