Mégis már idén beolvad a PSZÁF az MNB-be?

Eldöntött tény, hogy a Matolcsy György vezette MNB látja el a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységét - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A gazdasági lap értesülései szerint az erről szóló kormányhatározat a PSZÁF jogutód nélküli megszüntetéséről, s ezzel egy időben a jegybank felügyeleti feladatokkal történő megbízásáról értekezik. 

A NAPI Gazdaság úgy tudja, a beolvasztás már 2013. októberben megtörténne. Ennek keretében a jegybank a felügyelet teljes mostani jogkörét átvenné, azaz a prudenciális felügyeleti terület mellett a pénzügyi fogyasztóvédelem is átkerül hozzá. Az szinte bizonyosnak látszik, hogy a kormányzat nem Szász Károllyal képzeli el a jövőt, ám még nem ismert, hogy ki lesz a jegybank felügyeleti területének vezetője, és az is kérdéses, hogy a terület vezetője alelnöki funkciót kap-e a jegybankban. (A PSZÁF jelenlegi elnöke ugyanakkor nem kizárt, hogy funkciót kap az új rendszerben is.)

Jogutód nélküli megszüntetés esetén az új szervezet felállítása könnyebb lenne, hiszen teljesen új rendszer épülhetne ki, ugyanakkor más szempontból − a folyó ügyek és a jogorvoslatok kezelése kapcsán − rendkívül aggályos egy ilyen lépés − jelezték jogi szakértők. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.