Mégis lesz állami mobilcég?

Az állami MVM valószínűleg indul a 450 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton. A cél az állami hivatalok és cégek mobil adatkommunikációjának központosítása lehet.

A jelek szerint mégsem tett le teljesen az állam arról, hogy saját mobilszolgáltatója legyen. A Világgazdaság információja szerint az MVM indul a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára a múlt pénteken kiírt pályázaton. A hírközlési hatóság (NMHH) 150 millió forint bevételt vár az értékesítéstől. Ezt követően a tender győztese az első négy évben évi 132 millió, az ötödik évtől pedig 265 millió forint frekvenciadíjat fizet be az államkasszába.

A frekvenciasáv ügyében tartott novemberi konzultáción mindössze két érdeklődő, a Magyar Telekom és az MVM képviselői jelentek meg, és a lap információi szerint az utóbbi társaság meg is akarja szerezni a frekvenciát. Ezt erősíti az is, hogy egy közelmúltban tartott konferencián az állami energiaipari vállalat egyik vezetője kijelentette, hogy a cég középtávon a hazai távközlési piac egyik jelentős szereplőjévé kíván válni.

A pályázati dokumentáció alapján ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik majd a nyertes pályázó. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz.

Mint arról már a múlt héten beszámoltunk: a pályázónak mindenképpen ki kell szolgálnia az állami cégek, hivatalok adatkommunikációs igényeit – a városi közlekedési rendszerektől a járási hivatalokon át az elektronikus útdíjfizetési rendszeren keresztül összesen több mint 2,5 millió előfizetési pont adatának a továbbítására kell a rendszert képessé tenni.

A nyertes pályázónak igen alacsony, 500 kbit/s sebességet kell kiépítenie országos lefedettséggel csak négy és fél év alatt, az első határidőre, másfél év múlva a főutak mentén. Ezenkívül biztosítani kell a gép és gép közötti kommunikációs csatornát, valamint a távolról vezérelt mérőóra-leolvasáshoz, esetleg az útdíjrendszerhez szükséges adatkapcsolatot.

Két éve az NMHH árverésen hirdette meg az akkor szabad frekvenciákat, az új állami mobilcég – a Magyar Posta, az MVM és a Magyar Fejlesztési Bank közös vállalata – itt lett befutó. A három piaci szolgáltató viszont megtámadta a döntést eljárásjogi problémákra hivatkozva, és igaza is lett. Az árverés eredményét a bíróság megsemmisítette, minekutána a hírek szerint az állami mobilcég megszüntetéséről is döntöttek az illetékesek.

A kaland a tavalyi mérlegadatok szerint 650 millió forintba került az adófizetőknek, az idei eredményről még nem tudni. A hatóság mindeközben hosszas huzavona után végül megállapodást kötött a piaci szolgáltatókkal a létező frekvenciajogosultságok meghosszabbításáról, a maradékok kiosztásáról, és ezen százmilliárdot kaszált az állam.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.