Mégis kitilthatják a nemzeti trafikokat a hipermarketekből

A kormány napirendjén van a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, a hipermarketeket is érintő törvénnyel kapcsolatos szabályozás – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az MTI kérdésére. Így trafik nélkül maradhat a felcsúti Mészáros-klán a kirobbant konkurenciaharc miatt.

A kormány napirendjén van a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, a hipermarketeket is érintő törvénnyel kapcsolatos szabályozás - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az MTI kérdésére.

A vártnál gyengébb forgalom miatt
M. Schmidt János 2013.05.10. Digitális 2013. május 10. Budakalász, trafik. Dohány, cigaretta. Fotó: M. Schmidt János

Korábban a kormányközeli sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva megírta: a trafiktörvény módosításával kitilthatják a hipermarketek közeléből a nemzeti trafikokat. Ezek után kedden a Hvg.hu az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból (NFM) származó értesüléseire hivatkozva ellenben arról cikkezett, hogy az NFM nem tud ilyen irányú jogalkotási kezdeményezésről.  

A kormány a nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy tegyen javaslatot a témában - közölte a Giró-Szász András, ami azért érdekes, mivel a trafiktörvény szerint a trafikok Németh Lászlóné NFM miniszter felügyelete alá tartoznak. Pontosabban: kezdetben az NGM volt a területgazda, majd tavaly decemberben került át a trafikpiac felügyelete Németh Lászlóné minisztériuma alá.

A Népszabadság információi szerint a kilátásba helyezett döntés mögött a trafikok várthoz képest jóval gyengébb eredményessége miatt kirobbant konkurenciaharc áll. Úgy tudni, hogy téma a visegrádi frakcióértekezleten is felmerült és komoly indulatokat gerjesztett.

A trafikok hipermarketekből történő kitiltása az Orbán Viktorral jó viszont ápoló felcsúti Mészáros család érdekeltségeit érintheti súlyosan. Mint azt megírtuk: a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester - illetve a miniszterelnök szívügyének számító labdarúgó-akadémia elnöke - testvére, a felcsúti alpolgármester családi érdekeltségei szerezték meg az Auchan-beli trafikokat, amelyek az igen magas forgalmuk miatt a trafikpiac afféle koronaékszereinek számítanak. (Lapunk számításai szerint a tizenöt trafik után komoly, százmilliós nagyságrendű összegek folyhatnak be a trafikpályázaton nyertes felcsúti családokhoz.)

Ugyanakkor forrásaink sejtetni engedik, hogy van olyan dohánygyártó, amelyik kezdettől részt vett a trafikrendszer kialakításában, ám a hozzá kötődő trafikok zöme vegetál, illetve a várakozásokhoz képest még csökkent is a piacrészesedése. Ha a hipermarketekből kitiltják a trafikokat, úgy azt remélik, hogy nőhet a saját trafikjaik forgalma.

Tény, hogy mint azt korábban megírtuk: a trafikrendszer drasztikus forgalomcsökkentést, illetve a feketepiac felívelését hozta. A NAV adatai szerint júliusban még úgy is óriásit - majd 40 százalékot - zuhant a dohányértékesítés, hogy július közepéig még a hagyományos trafikokban is lehetett cigarettához jutni.

Arról is írtunk, hogy három trafikból jóformán egy az, amelyik jól működik, míg a másik kettő vegetál. A piacon elindult a trafikok bezárási hulláma, így például a Continental-csoport egyik vezetője éppenséggel kapásból két tucat üzleténél volt kénytelen lehúzni a rolót.

A hír kapcsán megkeresett hipermarketláncoknál elmondták: a kormány részéről ezúttal sem vonták be őket a trafiktörvény módosításába - több hipermarketes szóvivő például lapunktól értesült a kormányszóvivő bejelentéséről. 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint egy ilyen intézkedésnek "az égadta világon semmi köze a fiatalkorúak védelméhez." A főtitkár úgy véli: a számok azt mutatják, hogy júliusban drasztikusan visszaesett a cigarettaértékesítés, úgy hogy még az olcsóbb termékkategóriába tartozó sodort dohány is csökkent. Könnyen lehet, hogy augusztusban is hasonló tendencia lesz a piacon. Egy ilyen helyzetben azt mondani, hogy kizárnák a forgalomból azokat a helyeket, ahol a legtöbb vásárló megfordul, azzal a feketézésnek adnak egy jó nagy lökést. Ráadásul az OKSZ-nél úgy vélik: könnyen lehet, hogy uniós jogba ütközik a hipermarketek vagy plázákra vonatkozó trafiktilalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.