Mégis az ingatlan a legjobb befektetés

Megnégyszereződtek nominálisan a lakásárak 1998 óta, reálértékük pedig megduplázódott - derül ki az új FHB-lakásárindexből.

Mostantól negyedévente nyilvánosságra hozza az FHB lakásárindexét, és 2010 január-februárjában prognózist is ad. A mutató háromezer település 300 ezer lakóingatlanának adásvételi adatait feldolgozva készült a pénzintézet és a többi közt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatóinak közreműködésével.

- A számok azt mutatják, hogy 1998 óta a lakásárak nominális értelemben megnégyszereződtek, reálértékük pedig megduplázódott. Azaz az évi átlagos 13,2 százalékos árnövekedés a legtöbb pénzügyi befektetés hozamát meghaladta - mondta Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

A szakemberek négy korszakra osztották az elmúlt több mint egy évtizedet: 1998 első negyedéve és 2000 utolsó negyedéve volt a hőskorszak, amikor a lakások reálértéke megduplázódott. A következő mintegy három évben (2001 első és 2003 negyedik negyedéve között) a háztartások reáljövedelme lényegesen emelkedett, a költségvetési lakástámogatások révén pedig megnövekedett a hitelkínálat. A lakásárak nominálisan 60, reálértéken pedig mintegy 10 százalékkal emelkedtek.

A szakemberek által a stagnálás éveinek nevezett 2004-2007-es időszakban a devizahitelezés futott fel, a reáljövedelmek azonban csökkentek, így tavaly az első negyedévben már megkezdődött a kifulladás. Mind a hitelkínálat, mind pedig a kereslet visszaesett. 

- Magyarországon azonban - amint ez a számokból kiolvasható -, nincs és nem is volt lakáspiaci árbuborék - hívta fel a figyelmet Harmati László.

Új árindexfajta : lakásárak

Az FHB tranzakciós adatokon alapuló lakásárindexet dolgozott ki, amely  1998-tól negyedéves bontásban mutatja a magyar lakóingatlanok árának  változásait. 

Az FHB Lakásárindex mintegy háromezer  település 800 ezer lakóingatlanjának adásvételi adatait feldolgozva  készült. A mutató hiánypótló a piacon, mert a kínálati árakon  alapuló kimutatások mellett eddig nem volt az adásvételi tranzakciós  árakra, kellően hosszú idősorra, és megfelelően nagy elemszámra  alapozott index.

Az FHB Indexben feldolgozott 11,5 éves időszakban a hazai  lakásállomány az 1998. évi 4,04 millió darabról 2009 elejére több  mint 4,3 millióra bővült. A lakásárak megnégyszereződtek ebben az  időszakban, az éves átlagos áremelkedés 13,2 százalék volt 1998 és 2009 között.

 

fhb, sajttáj.
fhb, sajttáj.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.