Csak azért se kapunk energiapénzt

Szabó Zsolt energiatakarékosságért felelős államtitkár semmilyen körülmények között nem jelentette ki tegnap, hogy uniós forrásból "a lakossági célú energiahatékonysági pályázatok keretében a jövőben is vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni"; ehelyett viszont a friss kormányvonalba illeszkedően azt mondta, hogy csak visszatérítendő támogatás lesz.

Az MTI tegnapi, többek között lapunk által is átvett tudósítása szerint Szabó Zsolt energiatakarékosságért felelős államtitkár a "Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért" című, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége által szervezett konferencián egyebek mellett azt mondta: "a lakossági célú energiahatékonysági pályázatok keretében a jövőben is vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, erre főként a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) kínál lehetőségeket".

Lázár János kancelláriaminiszter az elmúlt hetekben - egyébként szintúgy mintha az elmúlt években Szabó Zsolt nem ennek homlokegyenest az ellenkezőjét hirdette volna - kijelentette: a magánlakások felújítására egyáltalán nem adnak vissza nem térítendő uniós támogatást. Felelősként először az EU-t jelölte meg. Ám ezután az EU jelezte, hogy nemhogy tiltanák a lakosság közvetett támogatását, hanem ha a magyar kormány el kíván térni az erre kiadott engedélyüktől, akkor új engedélyért kéne folyamodni hozzájuk. Erre Lázárék természetesen nem reagáltak. Ám Lázár János ezután már maga is a lakossági vissza nem térítendő támogatások elleni érveit hangoztatta.

Szerinte mindenkitől elvárható, hogy a korszerűsítés révén elérhető energiamegtakarítás miatt ennek költségeit saját zsebből állja. Eme lázári elvek alól egyedül az állam a kivétel. Szavai szerint ugyanis az eredetileg a lakosságnak szánt vissza nem térítendő támogatást inkább az állami épületek korszerűsítésére költik. A lakosság pedig "visszatérítendő támogatást", magyarul kamatmentes vagy alacsony kamatozású hitelt kap.

Mivel a KEHOP EU-forrás, ellenben Szabó Zsolt korábban is a mostanihoz hasonló kijelentéseket tett, pontosításra kértük a nemzeti fejlesztési tárcát. Néhány perccel ezután az MTI-ben a tegnapi tudósítás újabb korrekciója jelent meg. Eszerint Szabó Zsolt egyáltalán nem ezt mondta. Hanem azt, hogy "az Otthon Melege Program mellett 2020-ig a lakosság részére kizárólag visszatérítendő kedvezményes hitel áll majd rendelkezésre a tervek szerint". Nehéz elképzelni, de eszerint az MTI értett ehelyett egy egész más, ráadásul Szabó Zsolt korábbi szavainak megfelelő mondatot.

Nem ez az első eset, hogy tudósítók homlokegyenest az ellenkezőjét vélik kihallani Szabó Zsolt előadásából, mint amit utólag elismer. Lapunk Szabó Zsolt és kollégái egy augusztusi konferencián elmondott szavaiból azt szűrte le, hogy idén már nem várhatóak új lakossági energiahatékonysági kiírások. Ezt aztán nem lapunknak, hanem egy másik médiumnak cáfolta érezhető felháborodottsággal. Mi annak örültünk volna, ha e cáfolat állja ki az idő próbáját.

A kvótás források talán megmenekülnek

A kormány tízmilliárdról 11,8 milliárdra emeli annak a vissza nem térítendő támogatási pályázatnak a keretét, amit az év elején az 5-60 lakásos társasházak energetikai felújítása kapcsán bonyolítottak le - derül ki a nemzeti fejlesztési tárca mai közleményéből. A beérkezett 500 társasházi anyag közül 447-et - 14 ezer háztartást - tartottak támogathatónak, ahol így összesen 23,9 milliárd forint értékű beruházás valósul meg. Megjegyzendő: a szóban forgó, Otthon Melege Program nevű energiafelújítási pályázati rendszer nem uniós forrású: azt az állam által eladott úgynevezett szén-dioxid-kvóták évi néhány tízmilliárdos bevételeiből fedezik. Lázár János ugyanakkor az elmúlt hetek során általánosságban és nem kifejezetten csak az uniós pénzek kapcsán érzékeltette a lakossági épületek felújítására nyújtott "ingyenpénzekkel" kapcsolatos ellenérzéseit. A Miniszterelnökség vezetője ugyanis a felújításokkal elérhető megtakarításokra hivatkozva mindenkitől saját anyagi áldozatvállalást vár. (Ezt az elvet az állami épületek felújítására azonban a tárcavezető már kevéssé alkalmazza.) Talán csak véletlen, de a lakossági energiafelújítások vissza nem térítendő támogatásait tiltó kormányhatározat se rögzíti, hogy ezt kifejezetten az uniós pénzekre értenék. Úgyszintén talán csak a véletlen műve, hogy az NFM közleménye szintén nem tér ki arra a tényre, miszerint az Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatás: csupán a segítség kifejezést használja. Szabó Zsolt a tegnapi konferencián kilátásba helyezte a program jövő évi folytatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.