Mégis előzetesben maradnak a Quaestor-ügy gyanúsítottjai

Előzetes letartóztatásban marad Tarsoly Csaba – így döntött a Fővárosi Törvényszék. Szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság, a védői indítvánnyal egyezően, nem jogerős döntésével még házi őrizetbe helyezte volna a gyanú szerint 150 milliárdos fiktív kötvénykibocsátással több tízezer embert megkárosító Quaestor egykori vezérét.

Ám az ügyészség megfellebbezte az elsőfokú döntést, így az ügy a Fővárosi Törvényszék elé került, amely felülvizsgálta a határozatot. Döntését azzal indokolta, hogy továbbra is fennállnak a letartóztatás törvényi feltételei. Még nem fejeződtek be a tanúkihallgatások, ezért tartani lehet attól, hogy szabadlábra helyezése esetén Tarsoly a tanúk befolyásolásával megkísérelné megnehezíteni, ellehetetleníteni a nyomozást. Másrészt tartani kell a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől. Nemcsak azért, mert a törvény sok év fegyházzal fenyegeti a Tarsoly terhére rótt bűncselekményeket, hanem a bűnelkövetés szervezettsége miatt is.

Tarsoly március 9-én jelentette be a Quaestor fizetésképtelenségét. Másnap az MNB felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez. A jegybanki vizsgálat adatai szerint a társaság 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, de ebből mintegy 150 milliárd forintnyi fiktív lehet. Az ügyben a rendőrség több szakértőt rendelt ki, és már száz felett van a kihallgatott tanúk száma. Egyelőre azonban még megjósolni sem lehet, mikorra várható a nyomozás befejezése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.