Mégis aranybánya lenne a trafik?

Döbbenetes statisztikai metamorfózison estek át a választások előtt a kiskereskedelmi adatok, amelyek így immár megfelelhetnek az elcsépelt „jobban teljesít” szlogennek. A dohányboltok kiugró forgalmukkal ugyanis átírták a statisztikát.
A NAV szerint csökkent, a KSH szerint viszont nagyot nőtt a legális cigarettaforgalom
A NAV szerint csökkent, a KSH szerint viszont nagyot nőtt a legális cigarettaforgalom
Kurucz Árpád

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a már korábban közzétett, hazai kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatait tavaly júliusig visszamenőlegesen módosította, mégpedig a trafikokra hivatkozva. Míg kedden a KSH honlapján még inkább a stagnálásnak beillő, 0,9 százalékos kiskereskedelmi fogyasztásnövekedési adat volt olvasható a 2013-as évre, addig szerdára ezt már 1,9 százalékra javították. Kiskereskedelmi körökben meghökkenést keltett az adat, a szakma jobbára egy százalék alá tette a tavalyi fogalomnövekedést.

A frissített adat furcsasága, hogy azt a KSH szinte kizárólag a trafikok forgalmából vezeti le. A dohánytermékek értékesítését ugyanis nem méri a statisztikai hivatal, az adatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. adja át számára. A cégnél érdeklődésünkre leszögezték: kizárólag a dohánytermékek forgalmi adatait továbbították a KSH részére, a trafikban kapható egyéb termékek – energiaital, alkohol, kávé, újság – forgalma nincs benne ebben. Ugyanakkor azt üzleti titokként kezelik, hogy ténylegesen mennyi volt a trafikok dohányforgalma.

A KSH számaiból az derül ki, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése szinte egyedül a nemzeti trafikok számlájára írható, s az is, hogy a trafikrendszer bevezetése – legalábbis forgalmi szempontból – teljes sikert hozott, mert jelentősen megnőtt az értékesített dohányáru mennyisége. Tavaly júniusban a KSH eredeti adatai szerint még éppenséggel 0,9 százalékkal zsugorodott a belső piac. A most módosított adatok alapján azonban júliusban, a trafikrendszer indulásával viszont hirtelen 3 százalékkal ugrott meg a kiskereskedelmi forgalom.

A papíron kimutatott sikerszéria azóta is folytatódik, így tavaly novemberre, illetve idén januárra már a válság előtti legjobb éveket idéző 6,2 százalékos forgalmi robbanást regisztrált a KSH. A részletes kiskereskedelmi adatokat elemezve is úgy tűnik, ezt a bővülést szinte kizárólag a trafikok termelték ki. A tavaly júliustól elindult meredek növekedés ugyanis az „élelmiszer-, ital-, dohányszakboltok” kategóriában jelent meg – ide sorolták be az új trafikokat.

A termékkör forgalma az 5600 nemzeti dohánybolt júliusi színre lépésével hirtelen duplájára nőtt. Amíg 2012 júliusában a kategória üzletei még 32,8 milliárdos forgalmat bonyolítottak le, ez 2013 júliusában a trafikrendszer életbe léptével hirtelen 64 milliárdra ugrott, s ez trenddé vált a későbbiekben: az egy évvel korábbihoz képest augusztusban 43, szeptemberben 38, októberben 39 milliárdos pluszforgalom keletkezett a szakboltok körében. Eközben a vegyes termékkörű üzletek forgalma – ahonnan kitiltották a dohányárukat – jóval szerényebb mértékben csökkent.

Az NDN és a KSH adatainak élesen ellentmondanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki áruforgalmi statisztikái. E szerint 2012-höz képest mennyiségben kismértékben csökkent a dohánypiac, az akkor a piacra dobott 5243 tonna dohánnyal szemben 2013-ban öt tonnával kevesebb fogyott, míg 2012-hez képest 25 százalékkal kevesebb, 9,3 milliárd szál cigarettát értékesítettek – adózottan.

A NAV adataiból az is kitűnik, hogy a legális piac a trafikrendszer indulásával egy időben roppant össze. Azt, hogy az adózott cigaretta mennyisége csökkent, miközben a trafikok forgalma állítólag látványosan nőtt, semmivel sem tudták indokolni lapunknak az illetékesek. A trafikok remeklése egyébként azért is meglepő, mert tulajdonosaik többsége folyamatosan panaszkodik a gyenge üzletmenetre és a terebélyesedő feketepiac elszívó hatására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.