Megint mindenki Görögországot figyeli

A görög adósság átütemezésének kérdése a figyelem középpontjába került a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 187 tagállama pénzügyminisztereinek hétvégi washingtoni közgyűlésén.

A tanácskozáson felröppentett értesülést Jeórjiosz Papakonsztantinou görög pénzügyminiszter határozottan cáfolta, amit nyilatkozataikban igyekeztek megerősíteni az EU, a többi európai állam, valamint az IMF képviselői.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter úgy fogalmazott: múlt heti szavait arról, hogy "további lépéseket" kell tenni a görög adósságállománnyal kapcsoltban "tévesen értelmezték". Az IMF illetékesei szerint Athén gazdaságpolitikája továbbra is az eredeti IMF-program keretein belül működik.

A csütörtöktől vasárnapig tartó washingtoni tanácskozássorozat a legerősebb gazdaságokat tömörítő a G20 csoport pénzügyminisztereinek találkozójával kezdődött. A húszak megállapodtak, hogy folytatják a nemzetgazdasági politikák megfigyelésére irányuló, átfogó mechanizmus kidolgozását annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a 2007-2009-es pénzügyi válság.

Ennek értelmében az IMF nem kötelező megoldási javaslatokat terjeszthet a gazdasági nagyhatalmak elé. A G20 csoport soros elnöke, Franciaország azt szeretné, ha a rendszert a novemberi cannes-i csúcsra teljes egészében kidolgoznák.

A közgyűlésen az Egyesült Államokat számos bírálat érte a tetemes államadósság és az államháztartási hiány miatt. Az amerikai kormány képviselői válaszul elmondták, hogy csökkentették a szövetségi kiadásokat, amelyeket a következő, októberben kezdődő pénzügyi évben további takarékossági intézkedések fognak követni. Washington ismételten sürgette, hogy Peking hagyja emelkedni valutájának mesterségesen alacsonyan tartott árfolyamát.

A tanácskozáson elhangzott átfogó értékelések - ahogyan már korábban is - megállapították, hogy a világgazdaság fejlődését, a válságból való kilábalás időszakát továbbra is az egyensúlyhiány jellemzi: míg a fejlett államokban a korábbi ütemű növekedési pályára való visszatérés vontatottan halad, az élénkülési szakaszt némi késéssel követő munkaerőpiaci mutatók továbbra is gyengék, a felzárkózó térségek - elsősorban Ázsia és Latin-Amerika - éppen a túl erős növekedésből fakadó gazdasági túlhevüléssel szembesül.

A megbeszélések keretében elhangzott: az élelmiszerárak most 36 százalékkal állnak magasabban mint egy évvel ezelőtt, emelkedésük tavaly június óta újabb 44 millióval növelte világszerte a szegénységi küszöb - napi 1,25 dollár - alatt élők számát.

Robert Zoellick a Világbank elnöke szerint a G20 csoport vezető szerepet játszhat a probléma enyhítésében. A Világbank emellett új magatartási kódex bevezetésén dolgozik az exporttilalmat elrendelő országok számára, és kívánatosnak tartja az élelmiszertartalékok mennyiségére és minőségére vonatkozó globális információáramlás javítását is. (Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.