Megint jól fogyott a Pemák

A Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) állománya november hónapban közel 66 millió euróval növekedett. A teljes állomány meghaladta a 2,2 milliárd eurót a hónap végére.

November végéig, a PEMÁK bevezetése óta eltelt közel egy év alatt 2,202 milliárd euróra növekedett az euróban kibocsátott állampapír teljes állománya – közölte az Államadósság kezelő Központ (ÁKK). Az idei tizenegy hónap állomány-növekménye 1893,0 millió euró. Ebből a mennyiségből a november havi növekedés 65,9 millió eurót tett ki. A befektetők ebben a hónapban 51 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből.

A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 14,1 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 83 százalék, a külföldieké pedig 2,9 százalék. A havi növekményt vizsgálva a háztartások 28,6 százalék, a belföldi intézményi befektetők 68,6 százalék, a külföldiek pedig 2,8 százalékos arányban vásároltak a PEMÁK-ból. 

Az első két sorozatból több lépésben összesen közel két milliárd eurónyit értékesítettek. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y megnevezésű, 3,95 százalékról induló kamatozású, 500 millió euró mennyiségben kibocsátott államkötvényből november végéig közel 308 millió euró összegben kelt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.