Megint, megint, megint és megint. Megint veszteséges a Nomura.

A Nomura Holdings, Japán legnagyobb értékforgalmi társasága 217,1 milliárd jenes (2,2 milliárd dollár) veszteséget szenvedett el az év első negyedében, szemben az egy évvel korábbi 153,9 milliárd jenes veszteséggel. A pénzintézet ezzel már folyamatosan az ötödik negyedévet zárta veszteséggel.

A veszteség döntően a csődbe jutott Lehman Brothers befektetési bank egyes részlegeinek felvásárlásával állt sszefüggésben. A Nomura saját ázsiai, európai és közel-keleti üzleti tevékenységét a Lehman üzleteivel vonta össze szeptemberben ez utóbbi összeomlása után. A Lehman alkalmazottainak átvétele, az üzleti tevékenység folytatása jelentős terhet jelentett - 53 milliárd jenes kiadást tulajdonítanak ennek - , emellett a Nomura veszteségeket szenvedett el izlandi banki kitettsége miatt, illetve a letartóztatott Bernard Madoff amerikai pilótajátékos csalásai miatt is.

A márciussal zárult pénzügyi év egészében a Nomura összesen 709,4 milliárd jenes veszteséget halmozott fel, - ez a legnagyobb veszteség, amit japán pénzintézet elszenvedett a pénzügyi válság kirobbanása óta. A Nomura negyedéves deficitje meghaladta a Thomson Reuters szakértői jóslatban várt 113 milliárd jenes veszteséget, viszont megfelelt a Nikkei című gazdasági lapban közölt várakozásnak. Egyes befektetők ez utóbbiból arra következtetnek, hogy a Nomura túljutott már a mélyponton, jóllehet a társaság eredményessége a nemzetközi tőkepiacok változásától függ.

A Nomura- papírok 1,2 százalékkal javultak pénteken még az eredményközlés előtt, szemben a Nikkei index mai 1,57 százalékos esésével. A cég részvényei 50 százalékkal emelkedtek a március 10-i mélyponthoz képest.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.