Megint víz alá nyomták az inflációt

Emberemlékezet óta nem tapasztalt mértékben, 0,5 százalékkal zsugorodott a hazai infláció szeptemberben, ennyivel voltak alacsonyabbak az átlagos árak az egy évvel ezelőttihez képest. Az elemzők sem számítottak ekkora esésre.

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a tartós fogyasztási cikkek, az egyéb cikkek, különösen a közéjük sorolt üzemanyagok, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt az élelmiszerek, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Különösen jól járhattak a nyugdíjasok, hiszen az ő fogyasztásuk alapján összeállított kosár 0,7 százalékkal lett könnyebb az egy évvel ezelőttinél, jelezve, hogy mennyire törődik velük a kormány. Más kérdés, hogy az augusztusihoz képest mindössze 0,1 százalékos csökkenést lehetett esetükben regisztrálni.

A KSH összefoglaló táblázatában ugyanakkor csupán egyetlen pozitív előjelű mutatót találunk, de ez a gazdaság szempontjából kiemelkedő fontosságú maginfláció éves értéke, amely 1,4 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberinél. A maginflációs mutató nem tartalmazza az olyan torzító egyedi hatásokat, mint a rezsicsökkentés, de a hektikusan változó és emiatt bezavaró élelmiszerárakat és energiaárakat sem veszi figyelembe, ezért megbízhatóbb képest fest a jövőbeni folyamatokról.

A jegybank 3 százalékban megállapított inflációs céljától fényévekre vagyunk, igaz, a hátralévő hónapokban már emelkedést mutathat az árindex, mivel a tavalyi 10 százalékos rezsicsökkentések hatása „kifut” a rendszerből, s a helyébe lépő őszi jelképes rezsicsökkentések ennek a hatását nem tudták kompenzálni. Az év egészében a jegybank 0,1 százalékos inflációt vetít előre, elemzők szerint is e körül horgonyozhat le az adat, bár most, a ma publikált adat alapján úgy látszik, hogy a nullás szint is elérhető lesz.

Nézzük a konkrét számokat: egy hónap alatt – 2014. augusztushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent a csokoládé, kakaó (3,7 százalék), valamint a liszt (1,0 százalék) ára. Nőtt az étolaj (1,1 százalék), a tojás (1,0 százalék) és az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (0,6 százalék) ára.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal. Kismértékben, 0,2 százalékkal nőtt az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára. Ezen belül a járműüzemanyagokért 0,8 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,1 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk ára nem változott. A szolgáltatásokért 0,8, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,3 százalékkal mérséklődött egy hónap alatt.

Tizenkét hónap alatt, 2013. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerárak 0,2 százalékkal nőttek. Ezen belül drágult a tej (5,1 százalék) és a sajt (5,3 százalék). Csökkent viszont a cukor (16,4 százalék), az étolaj (10,8 százalék), a liszt (10,5 százalék), valamint a péksütemények (2,4 százalék) ára. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,3, a szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak.

Ez utóbbin belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,5 százalékkal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 0,7, az egyéb cikkeké 0,6 százalékkal mérséklődött. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,1 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (12,0 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. szeptemberhez viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.