Megint többet kerestünk

Egyre többet keres a magyar. Erre a következtetésre juthat, aki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéseit böngészi.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző évhez viszonyítva. A decemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék.

Január elejétől december végéig a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 247 800 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, elérték a 494 ezer forintot. A legrosszabbul a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók kerestek, átlag 146 800 forintot.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 182 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9600, illetve 9300 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 162 300 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 169 100 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 261 100 forint volt. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,1 százalék.

Tavaly december végéig a kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 4,2 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,5, ezen belül a vállalkozásoknál 3,8, a költségvetés területén 6,3, a nonprofit szervezeteknél 3,2 százalékkal nőttek a keresetek.

A fogyasztói árak 0,1 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,3 százalékkal emelkedett.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek (0,2 százalékponttal) kisebb ütemben emelkedtek, mint a keresetek.

A munkajövedelem 4,2 százalékkal nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.