Megint nőtt a lakossági állampapír-állomány

Áprilisban 51 milliárd forinttal nőtt a lakosság számára értékesített állampapírok állománya, ezáltal a forint adósságban 17 százalékos, a központi költségvetésben pedig több mint 10 százalékos a lakossági részesedés - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön.
A tájékoztatás szerint a legkedveltebb a prémium magyar államkötvény (PMÁK) volt, amelyből 32 milliárd forint értékben bocsátottak ki, ezen belül is az ötéves futamidejű volt a legkedveltebb, 24 milliárd forint értékben fogyott. A bónusz magyar államkötvények (BMÁK) állománya 2,6 milliárd forinttal, a babakötvényeké 500 millió forinttal nőtt áprilisban, míg a féléves kincstárjegyek (FKJ) állománya 700 millió forinttal csökkent.

A kamatozó kincstárjegy (KKJ) mindössze 14,4 milliárd forintos növekedését azzal magyarázta az ÁKK, hogy mind az FKJ és a KKJ esetében áprilisban öt lejáratra négy értékesítési nap jutott. Az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy (KTJ) plusz együttes mennyisége 2,2 milliárd forinttal nőtt.

Idén április végére 242 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány, a növekményből a KKJ-re 115 milliárd forint, az FKJ-re 5 milliárd forint, a KTJ és KTJ pluszra együttesen 15 milliárd forint jutott. A PMÁK állomány 80 milliárd forinttal, a BMÁK 24 milliárd forinttal, a babakötvény pedig 3 milliárd forinttal növekedett 2015-ben. A prémium euró magyar államkötvény állománya 2,73 milliárd euró volt a negyedik hónap végén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.