Megint jobban teljesítettek a szálláshelyek

Futott a szekér a kereskedelmi szálláshelyeknek tavaly novemberben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint vendégből és bevételből egyaránt több volt.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly novemberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 0,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,5 százalékkal csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent.

A novemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1, illetve 1,8 százalékkal, Romániából dinamikusan, 48 százalékkal nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek 6, és 1,9, valamint 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta először következett be csökkenés.

A belföldi vendégek száma 9,4, az általuk eltöltött éjszakáké 6,6 százalékkal bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben – Észak- és Dél-Alföldön – csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel, továbbá az egyéb bevételek 2,1 és 1,1 százalékkal egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 egység fogadott el pihenőkártyát, 945 millió forint értékben.

Tavaly november 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 2,4 százalékkal több, 2435 volt, a kiadható férőhelyek száma 1,7 százalékkal bővült, megközelítette a 211 ezret.

November végéig az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 5,7 százalékkal több, összesen 24 millió 258 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,1 százalékkal több, 12 millió 181 ezer, a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több, 12 millió 77 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 54,9 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 342 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,4 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 16 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.