Megint jobban teljesített az ipar

Olcsóbban dolgozott az ipar decemberben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakértői azt is kiszámolták, mennyivel mérséklődtek a termelői árak.

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2015 decemberében az ipari termelői árak 1,3, ezen belül a belföldi értékesítési árak 2,8, míg az exportértékesítési árak 0,5 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest. A belföldi értékesítés árai tavaly 3,1 százalékkal alacsonyabbak, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal magasabbak voltak, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek az előző éviekhez képest.

Tavaly decemberben a 2014. decemberihez képest az ipar belföldi értékesítésének árai 2,8, a feldolgozóiparé 2,3, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,7 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,2 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai – ezen belül a feldolgozóiparé szintén – 0,5, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 1,5 százalékkal mérsékelődtek.

Tavaly előző évhez képest az ipar belföldi értékesítésének árai 3,1, a feldolgozóiparé 3,3, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,1 százalékkal alacsonyabbak voltak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,4 százalékkal mérséklődtek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,3 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztási cikkeket gyártókban nem változtak az árak.

Az ipari exportértékesítés árai – ezen belül a feldolgozóiparé egyaránt – 0,3 százalékkal magasabbak, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 2 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.