Megint jobban teljesít a kiskereskedelem

Megint erősített a kiskereskedelem. Legalábbis a statisztikusok szerint, akik májusra is javuló adatokat számoltak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában az áll: idén májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 746 milliárd forint volt. A kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az idén májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva és naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,4 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 3,3 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 9,9 százalékkal emelkedett. A használtcikk eladások 15 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkek forgalma 13 százalékkal emelkedtek. Az iparcikk jellegű vegyes termékek eladása 6,5 százalékkal, a bútorok, műszaki cikkeké négy százalékkal növekedett. A gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 3,8 százalékos erősödést mutattak ki.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 42 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 5,6 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9 százalékkal csökkentek.

Május végéig az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,1 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 8,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.