Meginogni látszik a Szatmáry család pozíciója

Meglepő eredményt hozhat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) a napokban zajló küldöttválasztás: előfordulhat, hogy meggyengül az érdekképviseleti szervezetet közel egy évtizede befolyása alatt tartó Szatmáry család helyzete.

Meglepő eredményt hozhat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) a napokban zajló küldöttválasztás: előfordulhat, hogy meggyengül az érdekképviseleti szervezetet közel egy évtizede befolyása alatt tartó Szatmáry család helyzete, és Szatmáry Kristóf eddigi elnökkel szemben ringbe száll Nagy Elek, a korábban a Vegyépszert is az érdekeltségében tudó nagyvállalkozó. A szerdáig tartó küldöttválasztások után a győztesek szavaznak majd arról, ki álljon a BKIK élére. Úgy tudjuk, Szatmáry és Nagy hívei között kiegyenlített küzdelem várható.

A korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkáraként dolgozó, jelenleg a Miniszterelnökségen belül a kereskedelemért felelős miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf 2008 óta a BKIK elnöke. A család több szállal is kötődik a szervezethez: édesanyja, Szatmáryné Jähl Angéla például jelenleg a kereskedelmi tagozat vezetője. S – mint arra a Napi.hu vasárnapi cikke felhívta a figyelmet – a jelenlegi elnök egyúttal a választási bizottság vezetője, míg édesanyja a mandátumvizsgáló bizottság élén áll. Kérdeztük a ­BKIK-t, nem tartják-e összeférhetetlennek ezeket a családi és hatásköri összefonódásokat, válaszukban arra hívták fel a figyelmet, hogy alapszabályuknak megfelelően a főbb tisztségviselőket – így a mandátumvizsgáló bizottság vezetőjét – választják. Legfőbb testületi szervük, a küldöttgyűlés külön tárgyalta a választott tisztségviselők státuszát, és egyhangúlag döntött, a jelölteket pedig kizárólag szakmai eredményeik és teljesítményük alapján ítélik meg, a rokoni kapcsolatokat nem veszik figyelembe.

A Szatmáry család pozíciójának megrendülését jelezheti az is, hogy nemrégiben a BKIK-tag ­Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke élesen kritizálta, hogy a kamara „családi biznisszé” alakult át. A tagok körében év eleje óta nyílt titoknak számított, hogy Nagy Elek is indulhat az elnöki pozícióért. Ő érdeklődésünkre megerősítette ezt. Elmondta: azért indult, mert úgy véli, nagy az elégedetlenség a BKIK teljesítménye miatt. Szerinte a szervezet előtt két lehetőség áll: minden marad a régiben, vagy sikerül életet lehelni a kamarába. Arról, hogy mit változtatna, lapunk kérdésére annyit közölt: ő inkább úgy fogalmazna, kevés dolog lenne, amit változatlanul hagyna.

A jelek szerint a Szatmáry család számol az esetleges kudarccal: nemrégiben ugyanis Szatmáryné Jähl Angéla bejelentette, hogy ugyan az egyik osztály vezetését megtartaná, de visszavonulna a tagozat éléről. Ő állítólag jó kapcsolatokat ápol a CBA egyes vezetőivel is. Fodor Attila, az áruházlánc kommunikációs igazgatója lapunknak ennek kapcsán elmondta: arra kérték tagjaikat, hogy menjenek el a választásokra és adják le a szavazatukat, a CBA ugyanakkor semmilyen módon nem befolyásolja tagjait. Nemrégiben több mint ezer felszámolás alatt álló céget akartak beléptetni a kamarába – vélhetőleg a választással összefüggésben. Úgy tudjuk, ezt Szatmáry a minap a Fidesz-frakcióülésen is szóvá tette.

Mindazonáltal forrásaink szerint a Fideszben nincs központi irányelv, hogy kit kell támogatni. A pártban kivárják, ki lesz az erősebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.