Megingott az S&P bizalma az OTP-ben

Befektetési szint alá rontotta az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait kedden a Standard & Poor's, a magyar szuverén adósosztályzat előző napi visszaminősítése nyomán.

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a hosszú távú osztályzatok az eddigi "BBB"-ről egyszerre két  fokozattal "BB plusz"-ra, a rövid távú besorolások "A-3"-ról "B"-re módosulnak. Az új osztályzatokra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. Az S&P előző nap "BBB"-ről a befektetői sáv alsó szélére, "BBB  mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, szintén  érvényben maradó negatív kilátással.

A magyar bankcsoport keddi visszaminősítéséhez fűzött  indoklásában a Standard & Poor's azt írta: a lépés annak a  valószínűségét tükrözi, hogy 2009-2010-ben "súlyos visszahatásai" lehetnek az OTP pénzügyi profiljára a gyorsuló gazdasági  visszaesésnek, valamint a szektorszintű kockázatoknak Magyarországon  és Kelet-Közép-Európa más térségeiben, ahol az OTP az elmúlt években  komoly mértékben terjeszkedett.

Az S&P szerint "nagyon valószínű", hogy az OTP eszközminősége és  jövedelmezőségi mutatói "jelentősen" romlanak az elmúlt évek erős  növekedése után.A hitelminősítő úgy tartja, hogy a bank hitelkockázata  emelkedett a kihelyezések gyors bővülése nyomán. A Standard & PoorÍs  ezzel összefüggésben megemlíti a fedezettel nem bíró ügyfeleknek,  valamint a kis- és közepes vállalatoknak kihelyezett "nagy mennyiségű" devizahitelt is, mint olyan kinnlevőséget, amelyet eddig  még "nem tettek próbára hosszú ideig tartó nehéz körülmények".

A hitelminősítő az OTP osztályzatrontásához fűzött elemzésében  megismétli az előző napi szuverén leminősítés indoklásában szereplő  előrejelzését, amely szerint a magyar GDP-érték az idén 6  százalékkal csökken.
Az S&P szerint az OTP jelenlegi besorolása tükrözi a cég azon  véleményét is, hogy bank idei éves eredménye valószínűleg  "minimális" lesz. A cég hozzáteszi, hogy a nem teljesítő  kinnlevőség-arány további emelkedésével számol.

Az új osztályzatokon fennhagyott negatív kilátás a szuverén besorolás negatív kilátását tükrözi, valamint azt az aggályt, hogy az OTP pénzügyi profilja a most feltételezettnél is nagyobb mértékben romlik, ha a magyarországi és térségi visszaesés mélyebb  és hosszabb lenne a jelenleg vártnál, áll a Standard & Poor's elemzésében.
Kedden a Moody's Investors Service is rontotta a magyar szuverén adósbesorolást, az eddigi elsőrendű "A3"-ról a közepes befektetői  kategória felső szélét jelentő "Baa1"-re, de ez az osztályzat is két  fokozattal jobb az SÚP által nyilvántartott új magyar besorolásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.