Megindultak a gazdák milliárdjai

Már január közepétől utalja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a 2009. évi területalapú támogatás nemzeti kiegészítő részét, a top-up támogatást az érintettek számára.

A termeléstől elválasztott területek közül hízottbika-tartásra kifizetési határozattal 5853 ügyfél rendelkezik, ők összesen 4,4 milliárd forintot kapnak. Anyatehén tartás támogatására mintegy ötezer gazdálkodó jogosult, összesen 1,6 milliárd forint értékben. Szarvasmarha tartás extenzifikációs támogatására 1,3 milliárd forintot, míg kedvezőtlen területeken nyújtandó anyajuhtartásra 360 millió forintot fizet a hivatal.

Soproni Horváth Lajos a kifzető ügynökésg szóvívóje elmondta, hogy e támogatások történelmi bázisjogosultság alapján vehetők igénybe. A tenyésztők számára kedvező hír, hogy minden érintett területen az előző évhez képest nőtt a bázisjogosultságként igénybe vehető támogatás összege.

A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás keretében 5863 kérelmet fogadtak el. Akinek az anyajuhtartás támogatási kérelme elfogadott, anyajuh de minimis támogatásra is jogosulttá válik a vonatkozó rendeletben (137/2009 FVM) foglalt feltételek mellett. Ennek értelmében a támogatható minimális állatlétszám tíz egyed.

Ha a termelő értékesít juhtejet vagy juhtejterméket, 1400 forintot kap állatonként, ha nem, akkor 1700 forintot állatonként. Anyajuh de minimis támogatásra 1240 forint fordítható állatonként. Összesen eddig több mint másfél milliárd forint értékben készültek anyajuhtartás támogatási határozatok, amelyek nagy részben tartalmaznak, de minimális támogatást is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.