Megindult a húsvéti élelmiszerkommandó

A már évek óta megszokott húsvéti élelmiszer-ellenőrzési kampány mától indul - jelentette be egy Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Közeledik a húsvét és vele együtt a nagyobb családi étkezések időszaka is. Nem véletlenül időzíti ilyenkorra a hatóság a kiemelt élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseit. Amint Süth Miklós, egy keddi húsipari rendezvényen elmondta, az első idei nagyobb kampány, március 16-tól, árpilis 4-ig tart.

Ahogy már ötödik esztendeje, úgy az idén tavaszzal is a hús feldolgozókat, édességgyártókat, szállítókat és árusítóhelyeket vizsgálják a hatósági állatorvosok, de velük  együtt érkeznek rendőrök, adóhatósági és munkavédelmi és a munkaügyi ellenőrök is.

Az államtitkár elmondta azt, hogy  tapasztalataik szerint az elmúlt években, évről évre  egyre kevesebb szabálytalansággal találkoznak. Sőt most már nincsenek botrányos ügyek sem, tavaly például csak két esetben volt szükség a húsfeldolgozó tevékenység felfüggesztésére.
Beszámolt arról, hogy 2009-ben például 434 húsfeldolgozót vizsgáltak és mindössze 58 esetben volt szükség, a szankciók tekintetében legenyhébbnek számító figyelmeztetésre, 51-szer intézkedtek az ellenőrök, ez azt jelenti, hogy a gyártónak el kellett hárítani a hibát, és kilenc esetben róttak ki bírságot.

A húsipari kategóriába tartozó élelmiszerek közül, 44 ezer elárusítóhelyen 70090 tételt vizsgáltak meg tavaly, mindössze 438-nál nem találtak mindent rendben. Ezt az eredményt tovább elemezve kiderül az is, hogy a hazai 58156 készítmény közül 330 (0,56 százalék) esett valamilyen kifogás alá, az Európai Unióból származó 11853 termékből 101 (0,85 százalék) volt hibás. A legtöbb baj a harmadik országból érkező termékkel volt, számuk ugyan csekély 81, viszont 8,6 százalékos kifogásolt jelent, hogy hét terméket nem találtak megfelelőnek az ellenőrök.

Elhangzott az is, hogy az esetek többségénél a jelölés volt hiányos, és nem élelmiszerbiztonsági okok miatt estek ki a vizsgálaton.  Tavaly 3089 húsipari termék mikróbiológiai vizsgálatát is elvégezték, 64 esetben állapítottak meg valamilyen hiányosságot. kere3sték a génmódosított szervezetek nyomait is, a 94 mintából egyetlen esetben hibát. Az államititkár emlékeztetett arra is, hogy a génmódosított alapanyagok használatát nem tiltják Magyarországon, csupán a csomagoláson jelölni kell a tényt.

A szakállamtitkár beszélt az otthoni élelmiszerhigiénia  fontosságáról is, mert hiába az egész élelmiszerlánc fegyelme, ha a háziasszony otthon nem tartja be az élelmiszerbiztonsági szabályokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.