Megindult a gázkitárolás

Egyre kevesebb gázt sajtolnak az állami MVM tárolóiba, egyszersmind naponta kis mennyiség már ki is kerül onnan. A jelek szerint a megemelt orosz import most egyenesen a fogyasztók kályháiba kerül.

A múlt hónap vége óta esik az állami MVM tulajdonában álló Magyar Földgáztároló (MFGT) tárolóiba besajtolt gáz mennyisége, egyszersmind megindult a kivétel - tudtuk meg.

Szeptember 25-e óta, amikor Magyarország saját érdekeire hivatkozva elzárta az Ukrajna nyugati irányú vészellátását lehetővé tevő gázcsapot, napi 10-15 millió köbméterről 20-23 millióra nőtt az MFGT tárolóiba sajtolt mennyiség. Ezután az MVM érzékeltette: a megnövelt szállítások mögött az állhat, hogy az állami cég az orosz Gazprom számára bérgáztárolást vállalt. Az MFGT tárolóiba sajtolt mennyiség viszont október 22-e óta újfent visszaesést mutat: ma már csupán néhány millió köbméter kerül bele naponta. Az elmúlt hónapban betárolt mennyiség messze nem éri el az MVM által bértárolt mennyiségként említett 700 millió köbmétert.

A gázvezetékeket kezelő, Mol-tulajdonú FGSZ honlapja szerint viszont a keleti határon változatlanul a megemelt, napi mintegy 24 millió köbméteres mennyiség érkezik. Mivel ez tehát nem kerül tárolóba, közvetlenül a fogyasztók ellátását szolgálhatja. A tárolókból egyelőre szintén minimális, napi hárommillió köbmétert szabadítanak fel. (Egy-egy átlagos téli nap az ország gázfogyasztása mintegy 40-60 millió köbméter.) Az MFGT 4,4 milliárd köbméteres tárolóinak töltöttsége várhatóan megáll a mostani 58 százalékos szint körül.

A másik, az MFB tulajdonába került szőregi biztonsági-kereskedelmi tárolónál 15-e óta se ki, se be nem megy gáz. Itt a töltöttség számításunk szerint 86 százalék. A két, összesen 6,3 milliárd köbméteres tárolórendszer össztöltöttsége számításunk szerint 66 százalék. Ezzel ugyan messze az uniós államok után kullogunk, de az adat lakosságarányosan mégis kiemelkedőnek számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.