Csak időlegesen hagyta nyitva a pénzcsapot a Fed

Egy-két hónap múlva megkezdi a Fed a pénzcsapok elzárását – vélik a Pioneer Alapkezelőnél.

Csak néhány hónapot csúszik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kötvényvásárlási programjának kivezetése – véli Forián-Szabó Gergely. A Pioneer Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója arra kevesebb esélyt lát, hogy tartósan laza marad a monetáris politika, bár hozzáteszi: a Fed lépései az amerikai költségvetési szigorítások miatt most nehezebben kiszámíthatóak. 

A Fed a múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette a havi kötvényvásárlási program keretösszegét (QE3). A jegybank előre meghirdette ugyanis, mely mutatókra figyel a pénzpumpa fokozatos leállításáról szóló döntése során, a mérséklődő munkanélküliség, a javuló bizalmi indexek arra utaltak: hamarosan sor kerülhet az intézkedésre. Ben Bernanke elnök már májusban jelezte, hogy vissza fognak venni a kötvényvásárlások mennyiségéből. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Fed alaposan megvezette a világot – jegyezte meg Forián-Szabó Gergely. 

A Fed korábban jelezte, hogy 7 százalék alatti munkanélküliségi ráta esetén nincs szükség a 85 milliárd dolláros havi kötvényvásárlási mennyiség fenntartására (a nagyságrendet jelzi: a fejlődő piaci alapokba egy év alatt áramlott ennyi pénz). Sőt, 6,5 százalékos ráta alatt már a kamatok emelését is kilátásba helyezték. 

Fórián szerint azonban az amerikai munkaerőpiac strukturális problémái is állhattak amögött, hogy végül másként határoztak az amerikai jegybankárok. Megtorpant például az új munkahelyek számának emelkedése. A válság alatt felszámolt állások tartósan megszűntek, s a krízis miatt munkájukat vesztettek tartósan eltűntek a munkaerőpiacról, lényegében teljesen passzívakká váltak. A fiatalok nem találnak állást, az 50-55 év feletti korosztály lényegében nyugdíjba vonult.

Mindezek mellett az is elbizonytalaníthatta a Fed vezetőit, hogy az utóbbi hónapokban túlzottan gyorsan emelkedtek a hozamszintek is. A 10 éves amerikai állampapírhozam például 1,6 százalékról 3 százalék közelébe ugrott a nyár eleje óta. Ebben a környezetben a jelzáloghitelek is gyorsan drágultak, ami viszont már veszélyezteti a lakáspiaci és az építőipari fellendülést. 

Figyelembe kell venni azt is, hogy az Egyesült Államok komoly költségvetési szigorításon van túl. A kiigazítás nemzetközi összevetésben is jelentős volt, ugyanakkor az amerikai adósság még mindig nagyon magas. A további fiskális szigor esetén a monetáris gázpedálra továbbra is szükség lehet. Ez is a kötvényvásárlások mennyiségének fenntartását indokolhatta.  

A múlt heti döntés az uniós jegybankot is lépéskényszerbe hozhatja. Az euró jelentősen erősödött ugyanis. Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egyértelműen jelezte az év elején, hogy az 1,36 szint számára túl erős, s most mégis ehhez közeli árfolyam alakult ki. Az EKB-nak tehát valamit ki kell találnia – mondja a befektetési igazgató. Kamatvágásra már nem nagyon van tér, vagyis a piac szerint valamiféle monetáris lazítást hajthatnak végre a helyzet helyrebillentése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.