Meghozta az első "pluszt" Szlovákia eurócsatlakozása

Magasan elsőrendű szintre, az eddigi "A"-ról "A plusz"-ra javította Szlovákia hosszú futamú adósi besorolását a Standard & Poor's. A hietlminősítő nem fukarkodott a szép szavakkal: többi között a szlovák gazdaság versenyképességének várható javulásával és a januári eurócsatlakozással magyarázta lépését.

Magasan elsőrendű szintre, az eddigi "A"-ról "A plusz"-ra javította ma Szlovákia hosszú futamú adósi besorolását a Standard & Poor's, a  szlovák gazdaság versenyképességének várható javulására és a januári eurócsatlakozásra hivatkozva. A hitelminősítő egyben lehető legjobb szintre, "AAA"-ra emelte "AA plusz"-ról a devizaátutalási és konvertibilitási kockázatokat mérő osztályzatot.

Ezzel Szlovákia hosszú ideje az első közép-európai EU-tagállam, amelynek adósbesorolásait valamely nagy nemzetközi hitelminősítő javítja, sőt Kelet-Európa EU-gazdaságait az utóbbi hetekben példátlan ütemű leminősítési hullám sújtotta a pénzügyi-likviditási válság hatásai miatt. A Fitch Ratings a hónap elején egyszerre három EU-tagállam -  Magyarország, Románia, Bulgária - szuverén besorolásának rontásáról döntött – írja az MTI. A cég az addig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette. A Standard & Poor's a múlt hét elején rontotta ugyanilyen szintre a magyar adósosztályzatot.

A magyar besorolás az S&P csütörtöki szlovák felminősítése után mindkét cég listáján négy fokozattal marad el Szlovákiáétól. A Fitch és az S&P Románia minősítését nemrég egyaránt két fokozattal a befektetési sáv alá, az addigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta. Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek immár több nagy  hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata. A Standard & Poor's a szlovák osztályzatjavításhoz fűzött  csütörtöki londoni elemzésében azt írta: üzletbarát reformok sorozata segíti a szlovák gazdaság bővülését és sokszínűvé válását.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service azonban már nem bánt ennyire kesztyűs kézzel Szlovákiával. Csütörtökön Londonban közzétett éves országjelentésében azt írta, hogy az ország az elmúlt időszakban "egyértelműen veszített reformlendületéből". Robert Fico miniszterelnök kormánya hajlamos az állam jelentős gazdasági szerepének fenntartására és a piaci reformok felhígítására. A privatizáció gyakorlatilag leállt, és a kormány nem hajlandó "stratégiai" vállalatok magánosítására. Ráadásul most már a nemrég még 10 százalék feletti növekedési ütemeket produkáló szlovák gazdaságot is érinti a világgazdasági lassulás. A szlovák gazdaság lassulásának súlyossága függ majd a globális autóipar állapotától, mivel Szlovákia a világ legnagyobb járműgyártóinak egyik központi termelő helyszínévé vált. Ha az autóipart komoly sokk éri, annak bizonyosan jelentős negatív hatása lesz általában a szlovák gazdaságra, és különösen a külső fizetési helyzetre, áll a Moody's elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.