Befoltozták a mobiltendert, indulhat az Invitel

Szabó Pál, péntekig hivatalban lévő közlekedési miniszter ma aláírta azt a rendeletmódosítást, amely értelmében azok a pályázók is elindulhatnak a mobiltenderen, melyeket egy jelenlegi jogszabály kizár az indulásból – tudta meg a Népszabadság. Így pályázhat az Invitel, a GTS-Datanet és az Antenna Hungária is. A pályázatot 15 nappal meghosszabbíthatják.

Szabó Pál a mai napon aláírta azt a rendeletmódosítást, amely biztosítja „további pályázók” részvételét az Nemzeti Hírközlési Hatóság október 22-én kiírt mobiltenderén. A negyedik mobilszolgáltatói jogosultság elnyerésére kiírt pályázatot valószínűleg meghosszabbítják további 15 nappal, legalábbis a miniszter erre kérte az NHH elnökét, Pataki Dánielt.
Mint lapunk megírta, múlt pénteken a Gazdasági Versenyhivatal levélben hívta fel a hatóság és az illetékes minisztériumok figyelmét arra, hogy komoly uniós büntetésre számíthat hazánk, ha a jelenlegi jogi környezetben vezényeli le a mobiltendert. A tender kiírását követő „pre-bid konferencián” azaz az érdeklődőknek szervezett találkozón derült ugyanis ki, hogy a hírközlési tárca egyik idei rendelete (28/2008) gyakorlatilag kizárja a versenyből azokat a cégeket, melyek - egy speciális - 3 gigahertz fölötti tartományban hangszolgáltatást nyújtanak. Így gyakorlatilag a partvonalon kívülre helyeztek olyan, az internetes és az alternatív hangszolgáltatási piacon már jelen lévő komoly cégeket, amelyek ráadásul a érdeklődők közé számítanak: ilyen elsősorban az Invitel, de a GTS-Datanet és az Antenna Hungária is, akik szintén megvették a pályázati kiírást. Márpedig a GVH szerint a komoly aspiránsok kizárása csökkenti a versenyt, és ez káros az egész folyamatra.

A versenyhatóság arra is felhívta az érintett szervek figyelmét, hogy a szabály súlyosan sérti a 2002/77-es EU-irányelvet, amely szerint a tagállamok kötelesek biztosítani az elektronikus hírközlési hálózatok és szolgáltatások nyújtásának szabadságát, illetve nem korlátozhatják ezek létrehozását, ha nincs erre közrendi, közegészségügyi, illetve közbiztonsági ok. Márpedig ilyen a GVH szerint nem áll fenn, ezért arra figyelmeztetnek, hogy komoly büntetési tétele lehet a diszkriminációnak. Az említett rendelet egyébként a tender előtt született. Információink szerint a hatóság a hiba észlelése után kérte a minisztériumot, hogy az említett pontot vegye ki a jogszabályból, ez az intézkedés született meg – értesülésünk szerint ma.

– Örülünk, hogy a tárca a kezdeményezésünknek megfelelően módosította a jogszabályt, és egyúttal várjuk a tárca írásos állásfoglalását arról, hogy ez pontosan mit is jelent a tenderre nézve – reagált a hírre az NHH szóvivője. – Az Invitel következetesen, mindig a verseny mellett foglalt állást – kommentálta a fordulatot Zsembery György az Invitel vezérigazgató-helyettese. - A tenderre készülve folyamatosan úgy dolgoztunk, hogy minden döntéshozó számára egyértelmű legyen az ajánlatunk, amely bizonyítani tudja, hogy mi tudjuk a verseny élénkítését hozni erre a piacra – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.