Meghívót kért az EU az orosz-ukrán csúcstalálkozóra

Az Európai Unió kész csatlakozni a hét végén tartandó orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, amely a gázválság megoldását célozza. Legfőbb ideje, hogy megtartsák a magas szintű orosz-ukrán találkozót - fogalmazott Johannes Laitenberger, Európai Bizottság szóvivője. Már csak az a kérdés hol. A gáztranzit útjában technikai akadály nincs, csak politikai.

Mint közölte, az EU részéről Andris Piebalgs energiaügyi biztos, valamint Martin Riman, a soros elnökséget ellátó Csehország energiaügyekben is illetékes ipari és kereskedelmi minisztere fogcsatlakozni a Moszkvában tartandó megbeszélésekhez. Laitenberger szerint Brüsszel azt várja az orosz és az ukrán féltől, hogy tárgyalásaikat a megoldásra való határozott törekvés hassa át.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök előzőleg arról tájékoztatta José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy a hét végén magas szintű tanácskozást kíván összehívni, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szóvivője pedig azt közölte, hogy Julija Timosenko ukrán miniszterelnök szombaton tárgyal Moszkvában Putyinnal.

Korábban a Timosenko belpolitikai ellenfelének tekintett Viktor JUscsenko ukrán elnök elutasította a javaslatot, hogy Moszkvában  legyen a találkozó. A cseh EU-elnökség szintén azt szerette volna, ha nem az orosz fővárosban, hanem Prágában vagy Brüsszelben ülnek le  egymással tárgyalni - igaz, akkor még úgy volt, hogy esetleg az orosz gázt vásárló európai országok vezetői is ott lesznek a találkozón.

Julija Timosenko ukrán kormányfő szombaton, a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által szerdán javasolt időpontjában ugyan Moszkvába érkezik, de a jelek szerint nem az orosz gáz felhasználóinak csúcsértekezletére. Ehelyett kétoldalú tárgyalásokat folytatna Vlagyimir Putyin orosz  miniszterelnökkel.

Timosenko szerdán éjfélkor telefonon már megállapodott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hogy szombaton eljön Moszkvába az  Ukrajnának szóló orosz gázszállításokat rögzítő, 2009-re szóló  szerződésről tárgyalni.

Ám a sajtóértekezleten, ahol ezt nyomban bejelentette, Viktor  Juscsenko ukrán elnökhöz hasonlóan leszögezte: a gázfelhasználók  csúcsértekezletének megrendezése kiváló gondolat, de nem lenne jó a  tanácskozást Moszkvában tartani, lévén Oroszország érdekelt fél a  viszályban.

Csütörtökön már Csehország moszkvai nagykövete is utalt arra: nem biztos, hogy Moszkvában tartják a csúcsértekezletet. Közben  Prágában is jelezték, hogy jobb lenne ott, vagy az EU területén  tartani a csúcsot -  de egyelőre nincs hír arról, hogy bármely más  ország, vagy Brüsszel vállalná a tanácskozás megrendezését.

Az EU  viszont bejelentette, hogy részt kíván venni a szombati orosz-ukrán  csúcson. Ezzel teljesen áttekinthetetlenné vált, hogy ki, hol, milyen körű tanácskozásra készül. Csak annyi biztos, hogy Julija  Timosenko nem a sokoldalú csúcsra, hanem kétoldalú megbeszélésre  érkezik Moszkvába, de nem zárható ki, hogy a két érdekelt fél  hozzájárulásával ezen részt vesznek az EU képviselői is.

Önmagában az is érdekes azonban, s jól érzékelteti az ukrajnai  belpolitikai helyzetet, hogy Timosenko Moszkvába utazik Putyinnal  tárgyalni. Timosenko ugyanis már december 31-én megpróbálta  megelőzni az orosz-ukrán gáztárgyalások megszakadását és elindult  Moszkvába, ám Viktor Juscsenko elnök az utolsó pillanatban a szó  szoros értelmében már járó motorú repülőgépből parancsolta ki.

Az elnök azóta sem mutat semmi hajlandóságot a megállapodásra,  és szemmel láthatólag húzza az időt a tranzit beindításával is,  miközben arról beszél, hogy a gázvita az Ukrajna függetlenségéért és  szuverenitásáért folyó harc része. Ezenközben a csapok január 1-i  elzárása óta Timosenko alig hallatta a hangját.

Nem kétséges, hogy Oroszország sokért nem adná, ha Juscsenko  helyére kevésbé a Nyugat felé orientálódó és Moszkvával szemben  barátságosabb magatartást tanúsító politikus lépne. Ezért az orosz  vezetésnek Juscsenko támogatása semmiképpen nem áll érdekében, s  maga az ukrán elnök is többször hangoztatta, hogy Moszkva Timosenkót  akarja esélyhez juttatni.

A gázszállításokat rögzítő szerződésről  való megállapodást eddig főleg az ukrajnai belharcok akadályozták,  márpedig számos megfigyelő úgy véli, hogy amíg a 2009-re szóló  szerződés nem születik meg, addig nem újul fel a tranzit sem.

Egyelőre nem látható, hogy mi indította Timosenkót a moszkvai  útra: nem kizárt, hogy annak józan felismeréséről van szó, hogy a  mostani helyzet csak árt Ukrajnának is. Akkor még mindig kérdés  azonban, hogy felismerte-e ezt Juscsenko is, vagy Timosenko döntött  úgy, hogy nem fogad többet szót az alig 3 százalékos népszerűséggel  bíró elnöknek.

Mivel pedig mind Juscsenko, mind Timosenko mondott már sok  mindent, az sem zárható ki teljesen, hogy Timosenko - ha már egyszer   Moszkvában lesz, és amennyiben a gázfelhasználók csúcsát az orosz  fővárosban tartják - mégiscsak részt vesz a tanácskozáson.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon beszélt Viktor Juscsenko ukrán államfővel. Meghívta az orosz gáz európai  szállításáról rendezendő csúcsértekezletre, amelyen a tervek szerint  az állam- és kormányfők vesznek részt, és szóvá tette, hogy Ukrajna  továbbra sem fogadja az orosz gázt. Juscsenko azt mondta, hogy az  ukrán vezetékrendszerben megvan az érkező gáz továbbításához  szükséges nyomás, és erre az orosz államfő követelte a tranzit  azonnali felújítását.

Medvegyev azt is felajánlotta, hogy ha mégsem lenne meg a  vezetékekben a szükséges nyomás, a kellő mennyiségű műszaki gázt  átadják Ukrajnának egy nemzetközi konzorcium nevében. Medvegyev újra  javasolta azt is, hogy csereakcióval biztosítsák az európai  felhasználók ellátását, mely esetben Ukrajna az ország nyugati  részén lévő tárolókból küldhetne Európába gázt, és Oroszország  ugyanannyit beszivattyúzna az ukrán rendszerbe. Végül Medvegyev újra  hangsúlyozta: az orosz fél bármikor kész felújítani a szállításokat.

A beszélgetés a jelek szerint eredménytelen maradt. Juscsenko  sajtószolgálata szerint az elnök megbízta a kormányt: tegye meg a  szükséges szervezési és műszaki lépéseket a tranzit felújítására  arra az esetre, ha megindul az orosz gázszállítás "napi mintegy 320  millió köbméter nagyságrendben, és az orosz fél rendelkezésre  bocsátja a szükséges műszaki gázmennyiséget (mintegy 8 százalékot).

Eközben az ukrán Naftogaz arról értesítette a Gazpromot, hogy technikailag  lehetséges a gáztranzit elindítása a Szudzsa állomáson át. Ehhez  azonban nincs meg az ukrán politikai vezetés engedélye, közölte az  orosz gázipari cég, a Gazprom szóvivője csütörtök este. Szergej Kuprijanov azt mondta, hogy csütörtökön levelet kaptak az ukrán Naftogaztól, amely szerint megvan a műszaki  lehetőség, hogy elindítsák a gáztranzitot a Szudzsa állomáson át. -  Mi több - jegyezte meg az orosz cég illetékese a Naftogaz levelére  hivatkozva -, eddig is megvolt lehetőség a gáztranzitra technikai  szempontból.

Kuprijanov hangsúlyozta, a Naftogaz vezetője, Oleg Dubina azt is  megerősítette csütörtökön, hogy mindaddig nem indítják el a  tranzitot, amíg nem kapnak erre vonatkozó utasítást az ukrán  politikai vezetéstől.

A Gazprom képviselője rámutatott arra, hogy az ukrán vállalat  nem támaszt semmilyen további feltételt és követelést - egyebek  között a technikai gázzal kapcsolatban sem -, és kizárólag a  politikai döntés hiányára hivatkozik.

Kuprijanov szerint megerősítést nyert, hogy az ukrán rendszer  technikailag kész fogadni az orosz földgázt. Erre csak azért nem  kerül sor, mert az ukrán politikai vezetés nem adott rá engedélyt.

Az utóbbi időben a felek között az egyik vitapont az volt, hogy  az ukránok minduntalan hajtogatták: a szudzsai betáplálási pont nem  megfelelő, és javasolták, hogy Oroszország két másik, délebbi  belépőponton adja át a gázt.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.