Meghekkelhetik a kamarai választást

Nagy Elek üzletember hivatalosan is jelölt a Budapest Kereskedelmi- és Iparkamara elnöki posztjára. A milliárdokkal gazdálkodó szervezet elnökválasztását azonban könnyen meghekkelhetik.

"Az eddigiek alapján úgy tűnik, elég nagy a támogatottságom ahhoz, hogy jövő héttől az én vállamat nyomja az összes olyan megoldandó probléma terhe, amellyel a kamarának szembe kell néznie a következő években" - válaszolta esélyeit firtató kérdésünkre Nagy Elek üzletember, akit a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara (BKIK) gazdasági szolgáltatások tagozata információink szerint hivatalosan is jelölt a szervezet elnöki tisztségére. Így holnap Szatmáry Kristóf jelenlegi elnökkel, fideszes képviselővel mérheti össze támogatottságát.

Hogy az elnökválasztás eredményes lesz-e, azt egyelőre nem tudni, mert a szervezet belső szabályai szerint „meghekkelhető" a voksolás. Ha a szavazás előtt bármikor a levezető elnök felfüggeszti a küldöttgyűlést, akkor előfordulhat, hogy az már nem lesz határozatképes, amikor folytatják a munkát. Ehhez elég, ha a szavazó küldöttek több, mint fele távozik a helyszínről, vagy akár az is, ha egy tagozatból kevesebb mint öt küldött marad. Ez utóbbi szabályt különösen jelentőssé teszi az a tény, hogy a pozícióját megvédő elnök édesanyja a kamara kereskedelmi tagozatát vezeti.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint Budapesten 345 ezer vállalkozás működik, ebből a BKIK regisztrált tagjainak száma százezer. Mindössze 3560 vállalkozás tag önkéntes alapon, míg a választásokon szavazók mindössze száma mindössze 1200. A kamarai választás tétje nem csekély, ugyanis jelentős források fölött rendelkezik a vezetése. A regisztrációs díjból ugyanis évente mintegy 750 millió forint folyik be a szervezethez, amelynek mintegy kilencven százaléka ott is marad. Ez négy év alatt csaknem 2,7 milliárd forint. Ennyi pénzből - véli sok üzletember – akár valódi, hasznos támogatást is nyújthat a tagjainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.