Meghátrált a Lidl a traktorok elől

Besokalltak a francia gazdák és blokád alá vették a német Lidl kiskereskedelmi lánc Sailly-lez-Cambrai közelében fekvő elosztóközpontját, tiltakozva a cég árubeszerzési politikája ellen. A Fiatal Gazdák (JA) szervezete traktorokkal állja el a logisztikai központba árut szállító kamionok útját, követelve, hogy a Lidl tartsa magát korábbi ígéretéhez és francia termelőktől származó élelmiszerekkel töltse fel diszkontjainak polcait.

A gazdák a beérkező áru eredetét ellenőrzik, s csak a tisztán francia élelmiszereket engedik át. Benoit Vaillant, a szervezők egyike az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a rakteret nem, csak a szállítólevélen szereplő tételeket ellenőrzik. Támogatottságuk erős, atrocitás eddig nem történt.

A blokád előzménye, hogy az érdekérvényesítésben mindig is különösen erős francia gazdák helyszíni szemlét tartva a Lidl diszkontokban azt tapasztalták, hogy a hangzatos ígéretek ellenére a tejtermékek 80 százaléka, a húsáru 70 százaléka német eredetű, nem is szólva a csirkéről, amelynél a 90 százalékban ismeretlen, gyaníthatóan nem francia eredetű termékekkel találkoztak. (Magyarországon a hazai termékek aránya 60 százalék körül van – a Lidl állítása szerint.) Arra is hivatkoztak, hogy az uniós tejkvóták eltörlése óta túltermelési válság tört ki (hasonlóan a húspiachoz), ezért egyre nehezebb vevőt találni a termékekre.

Célt ért a blokád, enged a gazdáknak az áruházlánc
Célt ért a blokád, enged a gazdáknak az áruházlánc - illusztráció
Veres Viktor / Népszabadság

A blokád megtette hatását: a Lidl de France igazgatója, Michel Biero elismerte, hogy a több mint 60 észak-franciaországi Lidl utánpótlás híján kong az ürességtől, egyben utalt arra, hogy a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a mezőgazdasági minisztérium és a kereskedők között június közepén kötött megállapodásnak, ami a Made in France jelzésű termékeknek a kínálatban történő „fokozott megjelenítéséről” szól.

Biero erőfeszítéseik eredményeként négy francia kolbászféleségnek a belistázását hozta fel példaként. Azaz tizenhat kolbászból négy már garantáltan helyben készült. Sokkal nagyobb sikert könyvelhetnek el a tejesek, ugyanis az ígéretek szerint az észak-franciaországi régió Lidl áruházait péntektől kizárólag helyi tehenek adta tejből készült termékekkel látják el. Pontosabban az ígéret arról szól: az alapanyag lesz francia, a feldolgozás helyéről és módjáról már nem ejtett szót a kereskedőcég menedzsere.

A húsoknál komplikáltabb a helyzet, az Európai Unió nem kötelezi a feldolgozót arra, hogy nevezze meg, mely országból származik az alapanyag. Így könnyen előfordulhat, hogy Franciaországban feldolgozott dán vagy ír sertésből készült szalámi végül a Made in France „billogot” viseli. A tüntető gazdák kifejtették, hogy szolidárisak ugyan az európai termelőkkel, de saját érdekeiknek kell elsősorban érvényt szerezniük. Visszautasították azt is, hogy a nacionalista Nemzeti Front saját propagandacéljaira használja fel a demonstrációjukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.