Meghátrál a kormány a hitelminősítők előtt?

Mégsem lesz extra bankadó az idén – új forrás után kell néznie a kormánynak, hogy legyen pénz a pedagógusok béremelésére és/vagy a demográfiai programra.

A hitelminősítők rosszallása miatt puhulhat Varga Mihály második csomagja. Az index értesülése szerint mégiscsak visszavonja az önkormányzati adósság-visszaváltások után kitalált, az idén egyszeri 48 milliárdos bevételt garantáló tervét a kormány (e szerint a bankoknak a visszaváltott adósság 7 százalékát kellene a költségvetésnek befizetni).

A nemzetgazdasági tárca ugyan cáfolta, hogy ez szelektív államcsőd lenne (azt jelentené, hogy az állam részben nem fizeti ki az állami hitelt), mondván: ez díj, az adósságot meg kifizetik. Most talán mégis visszavonulót kell fújni – igaz, mindeddig nem érkezett ilyen tartalmú módosítás az eredeti javaslathoz. Más kérdés, hogy a visszavonuláshoz újabb bevételi forrást kell találni (állítólag fognak), mert ha nem sikerül, akkor vagy az új demográfiai programra, vagy pedig a pedagógusbér-emelésre nem lesz idén pénz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.