Meghallgatja a lízingszövetség javaslatait a kormány

Meghallgatja a kormány a lízingszövetség piacélénkítő javaslatait, erre tett ígéretet a bankadóról folytatott egyeztetéseken a kormányzati fél - jelentette be Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A kormány ezen túl javaslatot vár a szövetségtől a bankadó kivetésének alapjára is. A lízingszövetség a két változat, a mérleg, vagy a kamattípusú bevételeken alapuló megoldás közül az utóbbit támogatná.

Lévai Gábor elmondta, hogy a piacélénkítő javaslatokat hamarosan összeállítják, és emlékeztetett rá: a szövetség már régóta javasolja, hogy az uniós társfinanszírozási és más programokba is beépítsék a pénzügyi lízinget a hitelhez hasonlóan. Ez a megoldás a kis- és középvállalkozásoknak is könnyebbséget jelentene.

Várhatóan javasolják azt is, hogy az MFB lehívható refinanszírozási forrásait a lízingcégek is elérhessék közvetlenül, ne csak bankokon keresztül. Ez a megoldás a nehéz helyzetben lévő autófinanszírozásra is kedvezően hatna véleménye szerint.

Lévai Gábor további előrelépésnek tartaná, ha az ingatlanlízinget még mindig terhelő, 2 százalékos külön illetéket is megszüntetnék.

A Lízingszövetség korábbi közleményében azt írta, hogy az előzetes számítások szerinti 7,5 milliárdos, a lízingcégeket sújtó bankadó a piac összeomlásához vezethet. A Lízingszövetség elnöke, Hordós Zoltán a közlemény szerint azt mondta: "a két év alatt mintegy 15 milliárd forint banki különadót a legtöbb tagvállalatunk csak a tulajdonosok által biztosított plusz tőkéből tudja megfizetni. Ehhez konkrét, a lízingszektort helyzetbe hozó intézkedések szükségesek, amikre a folyamatban lévő tárgyalások során egyértelmű ígéretet is kaptunk".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.