Meggyanúsították 'Mrs. Istvan Kocsist'

A Nemzeti Nyomozó Iroda az MVM-ből eltűnt milliárdok kapcsán pénzmosás és más bűncselekményekkel vádolja K. Istvánnét. A hvg.hu szerint Kocsis István egykori MVM-vezér feleségéről van szó, akinek egykori brit cége vagy egymilliárddal tartozik az MVM-nek és nemigen mutat fizetési hajlandóságot.

Az állami MVM-ből Kocsis István vezérigazgatóságához kapcsolódóan eltűnt milliárdok ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda meggyanúsította "K. Istvánnét" - tudta meg a hvg.hu.

Az internetes lap ebből azt a következtetést vonja le, hogy Kocsis Istvánnéról, Kocsis István feleségéről van szó.

Bagoly Bettina főügyészségi szóvivő értesüléseiket nem cáfolva közölte: a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával folytatott nyomozásnak négy gyanúsítottja van. A negyediket (feltehetőleg tehát K. Istvánnét) két hete pénzmosás és más bűncselekmények gyanújával hallgatták ki.

Az MVM Kocsis István vezérigazgatósága idején 4,3 millió euró (1,3 milliárd forint) kölcsönt nyújtott Niker nevű horvát leányvállalatának úgymond azért, hogy ebből a pénzből biztosítsa az MVM dolgozóinak nyugodt horvátországi üdültetését.

A 25 éves szerződést az MVM részéről Kocsis István, a Niker részéről Varga-Sabján László írta alá.

A Niker ebből 3,5 millió eurót a brit bejegyzésű Jadran Investments Ltd.-nek utalt át, amely ezért a pénzért biztosította volna az MVM dolgozói számára a vodicei Hotel Bili Kamen használatát.

Miután Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére 2008-ban az MVM éléről elküldték Kocsist, a Niker és a Jadran szerződést bontott. A Jadrannak vissza kellett volna fizetnie a pénzt, de nem tette.

Az MVM-visszaélésekről cikksorozatot jegyző, jelenleg az atlatszo.hu-t jegyző Bodoky Tamás akkor az Index színeiben lekérte a Jadran cégkivonatát, mely szerint az ügyek idején egy bizonyos "Mrs. Istvan Kocsis" volt a Jadran valódi tulajdonosa.

Az ügy 2009-es kipattanásakor a BKV-t irányító Kocsis István akkor cáfolta, hogy a feleségéről lenne szó. Egyszersmind jogi eljárást helyezett kilátásba a helyzet tisztázása végett. Ám végül nem lépett.

Kiterjedt nyomozást követően az MVM-ből eltűnt mintegy 15 milliárd forint kapcsán ugyanakkor az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg Kocsis Istvánt. Az ügyben a vádlottak padján ül korábbi tanácsadója, Szász András, az egykor az MVM-nél dolgozó Varga-Sabján László és Kapolyi László baloldali üzletember is. A szintén megvádolt Molnár László egykori vezérigazgató-helyettes időközben elhunyt.

Kocsis Istvánnak 2011-ben távoznia kellett a BKV éléről, ám azóta is az OTP Bank igazgatósági tagja. Mint arról korábban hírt adtunk, egyszersmind ügyvezetői állást kapott az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bankban. Ismereteink szerint autólízinges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.