Meggondolja a PM, hogy módosítson-e inflációs prognózisán

Áttekinti a Pénzügyminisztérium, hogy a kedvező szeptemberi inflációs adat után változtasson-e 4,5 százalékos idei, átlagos, éves inflációs előrejelzésén.

Katona Tamás a tárca államtitkára,  arra is  felhívta a figyelmet, hogy a negyedik negyedévi bázis alacsony volt, de a következő hetekben, hónapokban megjelenő adatokból látszik majd, hogy mikor érte el mélypontját a gazdasági  válság Magyarországon. Hozzátette: remélI, hogy ez a harmadik negyedévben megtörtént.

Az ipari termelési adatok ugyan még nem kedvezőek, de az  optimizmust támogató számok közé sorolta a várakozásoktól elmaradó infláción túl a külkereskedelmi termékforgalom többletét.

Továbbra is a GDP 3,8 százalékát kitevő pénzforgalmi, 992,4 milliárd forintos  államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium önkormányzatok  nélkül az év egészében - derült ki a tárca keddi sajtótájékoztatóján.
Önkormányzatokkal az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya a GDP 4,1 százaléka, eredményszemléletben pedig 3,9 százaléka  lesz. Katona Tamás államtitkár hozzátette: az intézmények "feszes"  gazdálkodása alapján elérhető a 3,8 százalékos hiány.

Az első kilenc havi hiány 1.059,2 milliárd forint , a GDP 4,1  százaléka volt, a kilencedik havi pedig - önkormányzatok nélkül -  145,7 milliárd forint volt.

Katona Tamás elmondta, hogy a bevételek a prognózisnak  megfelelően alakultak, az áfa- és az szja-befizetések meghaladták a  konzervatívan tervezett számokat, a járulékbefizetések is magasabbak  lettek annál, a társasági adó és az eva bevételek azonban elmaradtak  a várttól és kevesebb érkezett regisztrációs adóból is. Ennek  következtében változtatott a PM a bevételi arányokon, egyben  döntöttek a 78 milliárdos stabilitási tartalék megszüntetéséről.

A tárca "hatvanegynéhány milliárdos" többletet vár a negyedik  negyedévben, ami az államtitkár szerint annak ellenére sem túlzottan  optimista várakozás, hogy az egy évvel korábbi, azonos időszaki  hiány 100 milliárd forint felett volt. Nem lehet a jelenlegi  helyzetet összehasonlítani a tavalyival, jelentősen megváltozott  azóta a bevételek és kiadások szerkezete - indokolta.

A nyugdíjkiadások csökkentését pedig azzal indokolta, hogy a  vártnál lényeges jobb szeptemberi nyugdíjas fogyasztói árindex miatt  nem lesz szükség a novemberben a nyugdíjak korrekciójára.
Az egészségbiztosítási alap költségvetésének módosítását célzó  bizottsági javaslat a kormány és a kórházak képviselőinek  megállapodását tükrözi, nem befolyásolja azonban a jövő évi  hiánypozíciót, csak a belső arányokon módosít - fűzte hozzá.

Az államháztartás augusztusban 97,7 milliárd forint deficittel  zárt, az első 8 hónapban a pénzforgalmi hiány 913,5 milliárd forint  volt.

A Pénzügyminisztérium azt várja, hogy a központi kormányzat  hiánya december végén 992,414 milliárd forint lesz, a GDP 3,8  százaléka. A központi kormányzat elsődleges többlete pedig 167,478  milliárd forint, a GDP 0,6 százaléka.
Tavaly szeptemberben az államháztartás deficitje 58,4 milliárd  forint volt.
Az idén szeptemberben az államháztartás alrendszerei közül a  központi költségvetés 97,5 milliárd forintos, az elkülönített állami  pénzalapok 10,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi  alapjai 37,6 milliárd forintos hiánnyal zártak.

Kérdésre válaszolva Katona Tamás elmondta: a tárca áttekinti,  hogy a kedvező szeptemberi inflációs adat után változtasson-e 4,5  százalékos idei, átlagos, éves inflációs előrejelzésén. Megjegyezte  ugyanakkor, hogy a negyedik negyedévi bázis alacsony volt.

Az államtitkár jelezte ugyanakkor azt is: ha csökkentik az  inflációs előrejelzést, az nem érinti az idei bevételeket.
Hangsúlyozta: a következő hetekben, hónapokban megjelenő  adatokból látszik majd, hogy mikor érte el mélypontját a gazdasági  válság Magyarországon. Hozzátette: reméli, hogy ez a harmadik  negyedévben megtörtént.
Az ipari termelési adatok ugyan még nem kedvezőek, de az  optimizmust támogató számok közé sorolta a várakozásoktól elmaradó infláción túl a külkereskedelmi termékforgalom többletét.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.