Megfigyelés, csak törvényesen

Benyújtotta a parlamentnek a nemzeti utas-adat információs rendszer létrehozása érdekében szükséges törvényjavaslatot Pintér Sándor belügyminiszter.

„A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ új feladatává válik utas-adat információs egységként a légitársaságok által továbbított utas-nyilvántartási és előzetes utas-adatok kezelése, valamint értékelése és elemzése, összhangban az uniós adatvédelmi előírásokkal. A hazánk területére érkező vagy onnan induló EU külső légi járatok utas-adatainak kezelése az adatvédelmi előírások alkalmazása mellett eredményesebbé teszi az együttműködő szervek megelőző, felderítő, nyomozó tevékenységét, fokozza hazánk és az Európai Unió biztonságát” – számolt be a törvénymódosítás indoklására hivatkozva a vg.hu.

A legfontosabb adatok: az utas neve, a járat száma, az indulási, a tranzit- és a célállomás, az utassal együtt utazók neve és az utazók száma, a hitelkártyával vagy bankszámlával kapcsolatos valamennyi rendelkezésre álló fizetési vagy számlázási információ.

A személyszállítást végző légifuvarozó köteles az adatokat haladéktalanul továbbítani a szervezett bűnözés elleni koordinációs központnak.

„Az Európai Bizottság szeptember 9-én tájékoztatta a Belügyminisztériumot arról, hogy Magyarország pályázatát nyertesnek ítélte, és a teljes kért összeget, azaz a projekt összköltségvetésének (a hazai projekt összköltségvetése 5 582 970 euró) 90 százalékát kitevő 5 024 673 eurós támogatásban részesül” – olvasható a dokumentumban. Ez mintegy 1,6 milliárd forint. Az utas-adatot a Központ 5 évig tartja nyilván, azonban az adatokat a személyes jellegtől 30 nappal az átvételt követően meg kell fosztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.