Megfertőzte a bankvilágot a Madoff-vírus

Patinás európai pénzintézetek is milliárdokat buktak a Bernard Madoff amerikai tőzsdeguru által szervezett gigantikus pilótajátékon. Madoff magára maradt a bajban, az 50 milliárdos csalással gyanúsított üzletembert saját fiai jelentették fel a tőzsdefelügyeletnél.

Saját fiai jelentették fel az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) Bernard Madoffot, akit 50 milliárd dolláros pénzügyi piramisjáték lebonyolításával gyanúsítanak. Madoff múlt szerdán vallotta be fiainak, Marknak és Andrewnak, hogy cégük, a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC számláján jó ha 300 millió dollár van, miközben hétmilliárd dollárt kellene napokon belül kifizetniük az ügyfeleiknek.

A fiúk szintén a cégnél, ám annak legális, brókertevékenységet végző ágánál dolgoztak, amely a Manhattan szívében lévő irodaház 18. és 19. emeletét foglalta el. A 17. emeleten folytatott engedély nélküli befektetési tanácsadásról viszont legendák keringtek. Madoff teljesen izolálta a két tevékenységet, a tanúvallomásokból csak annyi szűrhető ki, hogy rejtélyes vendégjárás volt a tizenhetediken, s kevesek privilégiuma volt, hogy oda betehessék a lábukat.

Ez még Bernard fiainak sem adatott meg, állításuk szerint fogalmuk sem volt, miben mesterkedik külön utakon járó apjuk. A cég anyagi helyzetéről csak a kiválasztottak tudhattak - ők se sokat. Minden szál Bernard Madoff, a nagy tekintélynek örvendő egykori New York-i tőzsdeelnök kezében futott össze. Az egyik kivételezett Frank volt - árulta el az egyik alkalmazott, hozzátéve, hogy az illető igazgatói státuszban dolgozik. A leírás Frank DiPascalira illik, ő viszont a Bloomberg újságírójának nem kívánt nyilatkozni.

Persze teljesen érthető, hogy a bajban mindenki Madoffra mutogat, az igazságot az ügyészségi és a párhuzamosan futó tőzsdehatósági vizsgálat deríti majd ki. Annyit már tudni, hogy számos vizsgált dokumentumon Ruth Madoff aláírása szerepel, ám Bernard Madoff feleségét ennek ellenére nem gyanúsította meg a SEC.

A gyakorlatilag évek óta fizetésképtelen, ám a lyukakat szédítő zsonglőrmutatványokkal betömködő, megnyerő modorú Madoff azonban el tudta hitetni a befektetőkkel, hogy minden a legnagyobb rendben van. Ügyfeleinek listáját most állítják össze, a károsultakról egyelőre csak egy nemhivatalos huszonötös lajstrom készült.

Érdekesség, hogy a rászedettek körében nagy bankok neve is feltűnik. A legnagyobb spanyol hitelintézet, a Banco Santander 3,1 milliárd dollárral, míg a BNP Paribas 474 millió dollárral ragadt be. Más francia bankok is buktak a pilótajátékon. Párizsi tudósítónk szerint a kárfelmérés során kiderült, hogy pálmát nem a BNP, hanem a Natixis vitte elé 610 millió dollárral, míg a Société Générale "jelentéktelen", 10 millió alatti veszteséggel úszhatja meg a csalás-sorozatot.

A bankokat egyébként áttételesen éri veszteség, ők az elúszott összeget nem közvetlenül pumpálták a piramisjátékba, hanem olyan alapoknak adták, amelyek azután befektettek a korábbi tőzsdegurunál. Óvatlanok voltak a svájci magánbankok is: a Reichmuth & Co. 330 millióját, az Union Bancaire Privée (UBP) 860 millióját sirathatja.

Egymilliárd dollárra vethetnek keresztet a brit HSBC-nél, míg a Royal Bank of Scotlandot a hitelválság mellett még egy 600 millió dolláros tétel sorsa is nyomaszthatja. Az olasz Unicredit 75 milliós mínusszal zárhatja a Madoff -féle „bombaüzletet". A japán Nomura 300 millió dollárja után futhat. Az átvert, saját mohóságuk áldozatává vált magánbefektetők között találjuk Fred Wilpont, a New York Mets baseballcsapat tulajdonosát, aki a Sterling Equities nevű cége révén érintett, Ezra Merkint, a GMAC pénzügyi csoport igazgatóját és Norman Bramant, a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapat korábbi tulajdonosát. A hedge fundok (fedezeti alapok) közül a Fairfield Setry nevű 7,3 milliárd dollárja után futhat, míg a bermudai bejegyzésű Kingate 2,8 milliárd dollárt vesztett.

Hogy ezekből mennyi térül meg, azt nem tudni, ám, a fedezeti alapkezelők szövetsége (AIMA) kárpótlást ígér a rászedetteknek. Összegről egyelőre szó sincs, a világszerte 1280 alapot tömörítő szerveződés számára azonban sokat megér, ha a fedezeti alapok botrányok nélkül végezhetik tevékenységüket - ügyfeleik megelégedésére. A Madoff Securities viszont szégyent hozott az iparágra, garantálnunk kell azt, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő - idézi a Reuters az AIMA szóvivőjét.

A Madoffnál egyébként az amerikai betétbiztosítási alap (SIPC) vette át az irányítást, ellenőrzi a kifizetéseket. A SIPC kliensenként félmillió dollárig fedezi a vagyoni károkat, ám a kifejezetten befektetési céllal elhelyezett összegekre ez a garancia nem vonatkozik.


Egyre többen vetik fel a tőzsdehatóság felelősségét, amely számos bejelentést kapott, mégsem vizsgálta ki Madoff üzelmeit. Pedig hivatalból kellett volna tudnia, hogy azok a hozamok, amelyeket ígért, gyakorlatilag teljesíthetetlenek. Bernard Madoff az irányadó piaci kamat feletti 4-6 százalékos prémiummal csábította magához a befektetőket.

A 70 éves Bernard Madoff szabadlábon, de házi őrizetben várja a vizsgálat eredményét. A Wall Street imázsán szégyenfoltot ejtő bankárt a legrosszabb esetben húsz év börtönre és 5 millió dolláros kártérítésre ítélhetik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.