Megfertőzi a régiót a ciprusi vírus

A ciprusi tízmilliárd eurós nemzetközi mentőcsomag és a százezer euró feletti bankbetétek „bevonása” a válságkezelésbe súlyos következményekkel jár az egész közép-kelet-európai térség fejlődésére – állapítja meg az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) egyik vezető közgazdásza, Jeromin Zettelmeyer.

A szakember szerint az ott alkalmazott módszer, a betétesek megadóztatása komolyan erodálja a befektetői bizalmat, s ennek számos látható jele lesz. Az EU nem kommunikálta kellő határozottsággal, hogy a ciprusi betétadó egyszeri és megismételhetetlen lesz, így az óvatos tőkét már ezzel is távozásra készteti a magas adósságállománnyal veszélyeztetett országokból, pontosan onnan, ahol a külföldi források és az exportlehetőségek biztosítása a gazdasági növekedés legfontosabb kulcstényezője.

A tőkekivonás, a bankrendszer konszolidációjának magas költségei a beruházások, a hitelezés visszaszorulása révén gátolja a növekedést, s innen egyenes út vezet az eladósodásig, az uniós mentőövig. 

Zettelmeyer a Bloombergnek adott interjújában 3 százalékos átlagos növekedési rátát becsült arra a 29 felzárkózó kelet-európai országra (számos szovjet, illetve jugoszláv utódállamra), amelyekben az EBRD hiteleivel támogatja a fejlesztéseket. Tavaly 2,6 százalékos volt körükben a növekedés. A prognózisát május elején aktualizálja az EBRD, amely jelentős lefelé irányuló kockázatokat lát a ciprusi események következtében, ugyanakkor ezeknek a hatását az eltelt idő rövidsége miatt rettenetesen nehéz felmérni – ismerte el Zettelmeyer.   

A hatodik euróövezeti mentőcsomag legfőbb „várományosának” a szakemberek Szlovéniát tartják, de az EBRD-nél sokkal több esélyt adnak számára ahhoz, hogy reformintézkedésekkel rendbe tegye gazdaságát és megerősítse bankrendszerét, amely az építési beruházásokhoz adott, s a válság miatt bedőlt hitelállománya miatt került nehéz helyzetbe. Szlovénia képes lesz uniós mentőöv nélkül is boldogulni – hangsúlyozta a vezető közgazdász.

Alenka Bratusek, a hivatalát három hete elfoglaló új kormányfő jelezte, hogy készek a megszorító intézkedések bevezetésére annak érdekében, hogy stabilizálják a költségvetés helyzetét és megerősítsék a többnyire állami tulajdonban lévő szlovén bankokat.

A szlovén bankrendszert nyomasztó rossz hitelek állománya megközelíti a hazai össztermék (GDP) ötödét. A bankoknak egy-, a költségvetésnek hárommilliárd eurós többlet finanszírozási igénye lesz 2013-ban a Nemzetközi Valutaalap márciusi felmérése szerint. Ha ezt a forrást Ljubljana ésszerű hozamígérettel be tudja majd szerezni külföldről, akkor időt és életet nyer.

Ciprusiak veszik a pénzüket a bankból, mielőtt az állam veszi le a részét a számlatulajdonosok megtakarításaiból
People gather at an automatic teller machine in Nicosia March 16, 2013. Frustration over a delayed bailout turned to incredulity and anger in Cyprus on Saturday as islanders woke up to news that savers would be footing part of the bill to avert national bankruptcy. Small queues of people gathered at cash machines across the island to withdraw money on Saturday, while co-operative credit societies had to shut to prevent a run on deposits. REUTERS/Yiannis Nisiotis (CYPRUS - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.