Feleannyi beszállító is elég Fordnak

A Ford az év végéig eldönti: több mint 1600 partneréből mely cégek maradnak a szerencsés 850 között.


Majdnem minden második beszállítójával megszünteti az együttműködést az amerikai Ford járműipari konszern.
A detroiti nagyvállalat eddig 1683 partnerrel dolgozott. Közülük december végéig kiválasztják a Ford jövője szempontjából legfontosabbnak tűnő 850 társaságot, amelyekkel tovább folytatják a munkát, közölte Tony Brown, a Ford beszerzési részlegének igazgató-helyettese. A cél a felesleges kapacitások leépítése, és az, hogy a beszállítók nyereséget érjenek el az együttműködéssel.

Ford gyár Amerikában. Elsőként kecmeregnek ki a gödörből
Ford gyár Amerikában, a helyzet tovább romolhat

A döntés hatására tovább romolhat a helyzet az amerikai járműipari beszállítói szektorban, amely tavaly még 600 ezer embernek adott munkát. Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy ha tömegesen szűnnek meg cégek a régi nagy detroiti autógyárak megrendülése miatt, akkor az országban  megtelepedett és a helyi alkatrészellátási hálózatra támaszkodó külföldi társaságok isproblémákra számíthatnak, mint például a Toyota és a Honda.

A Ford 1,4 milliárd dollár veszteséget szenvedett el az idei első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 70 millió dollár  nyereséggel. Iparági szakértők szerint még így is a 106 éve alapított cégnek van a legnagyobb esélye a detroiti hármak közül  a válság túlélésére.

A Ford mostanáig nem kért állami segítséget és összeomlás sem fenyegeti, míg a másik két detroiti autógyár, a Chrysler és a General Motors (GM) csődvédelmi eljárás alá került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.