Kiderülhet, mennyit ér a Facebook!

Az eredetileg tervezett 10 milliárd dollár helyett csupán 5 milliárdért bocsát ki részvényeket a Facebook – értesült a Thomson Reuters, amely úgy tudja, a szükséges engedélyezési dokumentációt már ma benyújtja a közösségi portált üzemeltető cég a New York-i tőzsdefelügyelethez (SEC).

A hírügynökség azt is tudni véli, hogy a részvénykibocsátás szervezői öten lesznek. A cégalapító, 27 éves egykori harvardi diák, az azóta multimilliárdossá előlépett Mark Zuckerberg főszervezőnek a Morgan Stanley-t kérte fel, amely a LinkedIn és a Zynga tavalyi tőzsdei bevezetésével már bizonyította felkészültségét.

Mellette a Goldman Sachs, a Bank of America, a Merrill Lynch, a Barclays Capital és a JP Morgan fiókhálózatában is jegyezni lehet majd a kurrensnek tűnő papírokból. A befektetőknek felkínálandó 5 milliárd dollár értékű részvénymennyiséggel a Facebook rekorderré lép elő, eddig ugyanis a Google tartotta az amerikai internetes cégek körében a részvénykibocsátási csúcsot, egy csaknem kétmilliárd dolláros tranzakcióval.

A Facebook tőzsdei megjelenését májusra várják a szakemberek. A részvények mennyisége és árazása is változhat a hónapok során, sok függ a piac értékítéletétől és a részvények iránti kereslet nagyságától.

Az óvatosság indokolt is, hiszen az internetes cégek piaci megítélése nem egyforma. A tavalyi felhozatalban a LinkedIn vitte el a pálmát, amelynek részvényárfolyama a kibocsátás utáni napokban megduplázódott, s járt 123 dollár közelében is, igaz, mára jócskán lohadt a lelkesedés, hiszen most például 72 dollár környékén adják-veszik a közösségi portál részvényeit. Az ellenpélda a Zynga, amely a decemberi debütálását követő napon már 5 százalékos veszteséggel zárta a kereskedést New Yorkban.

Az eredetileg tervezett 10 milliárd dollár helyett csupán 5 milliárdért bocsát ki részvényeket a Facebook
An employee works on a computer at the new headquarters of Facebook in Menlo Park, California in this January 11, 2012 file photo. The world's largest online social network is expected to tap public markets for $10 billion in the coming months in an offering that will value the company at up to $100 billion, according to sources familiar with the planned IPO. REUTERS/Robert Galbraith/Files (UNITED STATES - Tags: MEDIA BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.