Megeszik a cafeteria-keret felét

Júliusban jelenik meg a piacon az első SZÉP-kártya, amit immár biztos, hogy az OTP bocsát ki. Az más kérdés, hogy az idén kik kérnek belőle, hiszen a cafeteria-keretről a munkavállalók év végén, év elején szoktak dönteni.

A Széchenyi Pihenőkártya, amely a cafeteria szegmensbe illeszkedik majd, egy jelenleg évente 380 milliárd forintos piac része lesz, amelyen jelenleg  az étkezési utalványok, üdülési csekk, internet utalvány, és a többi választható elem osztozik. A béren kívüli juttatások több mint felét, nagyságrendileg 200 milliárd forintot a hideg/meleg étkezési utalványok fedik le. Mint az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesületéstől megtudtuk, elektronikus kártyán jelenleg ennek 1-2 százalékát használják fel.

Mindeközben az üdülési csekket felváltó elektronikus üdülési utalvány nemrég már miniszteri biztost is kapott,  a SZÉP-kártya ugyanis lényegében egy új cafeteria-rendszer első eleme – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azon a mai sajtótájékoztatón, ahol az OTP és a MÁV vezetőit is meghívták. Itt egyúttal hivatalosan is bejelentették azt, ami – mondhatni – nyílt titok volt, nevezetesen, hogy az OTP Bank lesz a SZÉP-kártya egyik kobocsátója.

Az áprilisban elfogadott kormányrendelet szerint a kibocsátóval szembeni elvárások pontosan egy nagy lakossági bankra illenek, amelynek több százezer saját bankkártyája van, és ügyfélszolgálata minden 35 ezernél népesebb településen.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a bankkártyákhoz, még pontosabban az egészségpénztári kártyákhoz hasonló plasztikkártya jelentős költségmegtakarítást jelent a papíralapú csekkhez képest. Adminisztrációs költsége minimális, ötéves érvényességi ideje alatt bármikor felölthető és felhasználható a rajta lévő egyenleg. Ha a tulajdonosa elhagyja, akkor sem vész el a rajta lévő pénz – ellentétben a csekkel.

Az elődjével ellentétben nem 6, csupán 1,5 százalékos szolgáltatói jutalék fejében beváltható SZÉP-kártya előnyeivel szemben felrótt hátránya, miszerint azt csak szálláshelyeken, illetve a szálláshelyek által közvetített szolgáltatásokra lehet használni, rövidesen orvosolható – mondta az államtitkár. Pontosabban arra lehet számítani, hogy az új cafeteria-rendszerben a vendéglátóhelyek, vagy a fürdők önálló elemként lesznek választhatók – tudtuk meg.

Körtvélyessy László, a SZÉP-kártya miniszteri a NOL kérdésékre elmondta: az OTP mellett az idén még egy-két kibocsátónál többre nem számítanak. A meglehetősen szigorú előírások – amelyeknek a jelentkezőnek meg kell felelnie, azon túl a tevékenység csak bejelentés-köteles, ellenőrizni az állam csak a megfelelőséget fogja – azt a célt szolgálják, hogy a két-három éven belül milliós ügyfélszámú elektronikus kártyát biztonságosan lehessen működtetni. A munkáltatókkal kapcsolatba kerülő kibocsátónak ugyanis zökkenőmentesen kell kiadnia a névre szóló kártyákat, kezelni az azokon lévő egyenleget, valamint az elfogadóhelyekkel POS-terminálon, interneten, valamint call centeren keresztül folyamatos kapcsolatban lenni.

Az államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy a szociális üdültetést egyelőre az üdülési csekk, illetve az azt kibocsátó alapítványon belül végzik, a jövőben azonban az egy másik rendszerbe kerül át, miután nem gazdaságpolitikai, hanem szociális kérdés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.