Megerősítették: nem lesz gázáremelés

Lapunk ma megjelent értesüléseinek megfelelően az illetékes tárca délután bejelentette: áprilisban nem lesz gázáremelés.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a következő negyedévben nem tervezi a hatósági árak változtatását az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók körében - közölte a tárca kommunikációs főosztálya az MTI érdeklődésére kedden.

A közlemény szerint az NFM a Magyar Energia Hivatal javaslatát és a rezsiköltségekkel kapcsolatos kormányzati célkitűzéseket figyelembe véve döntött így.

A kormány változatlanul fontosnak tartja a rezsiköltségek kordában tartását, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az energiaárak a lakosság teherviselő képességéhez illeszkedő módon és mértékben alakuljanak - hangsúlyozza a minisztérium.

A távirati irodával megosztott közlemény sajátos egyidejűséget mutat lapunk e tárgyban ma megjelent elemzésével, melyben hasonló végkicsengésű értesüléseinket adtuk közre. A cikk írása során természetesen kikértük az illetékes tárca véleményét is. Válaszuk megküldésekor, a múlt héten konkrétumok még bizonyára nem álltak rendelkezésükre. A kérdésre adott válasz helyett ugyanis nekünk csupán az utolsó, a lakosság iránti kormányelkötelezettséget ecsetelő általános megfogalmazással kellett beérnünk. A tárca ezt ma szó szerint megismétli, ám a közlés eleje kiegészült a lényegi információval, mely szerint akkor tehát nem lesz gázáremelés.

Cikkünk szerint egyébként annak ellenére nem várható drágulás, hogy az orosz gáz - szintén egyre nagyobb ködbe burkolt - behozatali ára tovább emelkedhet, a forint gyengül, így a gázcégek átlagban immár veszteséggel látják el a lakosságot. Erre utal az is, hogy a lakossági fogyasztókon kívüli, szabadáras piacon tavaly 30-40 százalékkal emelkedett a gázár.

Lapunk értesülései szerint egyébként a kabinet áprilistól az áramárakat sem kívánja emelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.