Megerősítette az amerikai génkezelt kukorica támogatását az uniós élelmiszer-hatóság

Megerősítette az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hivatala (EFSA) kedden kiadott véleményében, hogy a több uniós tagországba betiltott génmódosított MON 810 kukoricafajta nem káros az emberi, állati egészségre, illetve a környezetre.

Az EFSA A vélemény alapján várható, hogy az Európai Bizottság azt javasolja majd: újítsák meg a termék uniós forgalmazására a múlt  évtized végén kiadott tízéves engedélyt. Hat EU-tagállam, köztük Magyarország mindazonáltal egy szerződéses záradék alapján jelenleg nem engedélyezi ennek a  fajtának a termesztését. Kutatások szerint ez a fajta egyebek között rontja a talaj  termelékenységét, negatív hatással van egyes lepkék és rovarok  életkörülményeire, és több növényvédőszert termel, mint amennyi  egyszeri permetezéssel engedéllyel kijuttatható. Emellett egyes országokban nem is honos az a molylepke, amely  ellen a génkezelt fajta hatékonyabban tud védekezni.

Az EFSA álláspontja nyomán újra nagy vita alakulhat ki Brüsszelben, hiszen tizenkét tagállam eleve aggályait hangoztatja a termékkel és vizsgálatával kapcsolatban. A Greenpeace szerint mind az EFSA-nak, mind a bizottságnak tekintetbe kellene vennie az újabb tudományos eredményeket. Magyar részről azt hangoztatták, hogy a MON810 által termelt mérgező anyagok bizonyos lepkefajok kipusztulását okozhatják. Az EFSA bejelentése egyelőre nem érinti a magyar moratóriumot, de befolyásolhatja a későbbi egyezkedést, amely a MON810 uniós engedélyének meghosszabbításáról folyik majd. Számos ország az importot az EU szintjén szabályozná, de a köztermesztést tagállami hatáskörben tartaná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.