Megérkezett a francia mentőcsomag is

Huszonhat milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot jelentett be csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök.

Hogyan pumpáljunk pénzt a gazdaságba gyorsan, jó hatásfokkal, látványosan és mérsékelt eladósodással? Ezt a megoldhatatlannak tűnő feladványt próbálta bemutatni Nicolas Sarkozy az észak-franciaországi Douai-ban elmondott programbeszédében.

Franciaországban 1981 óta először hoztak ilyen nagyszabású, 26 milliárd euróba kerülő gazdaságélénkítő csomagot. Az államfő ezt azzal indokolta, hogy hosszú távú, strukturális válságról lévén szó, amelynek során megváltozik az állam és a piac valamint  a tőke és a munka szerepe, ezért a gyors és határozott intézkedésekkel, a beruházások és a versenyképesség növelésével van esély a talpon maradásra. A pénzügyi keret csaknem felét a kis- és középvállalatok terheinek rövid távú könnyítése köti el. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy az állam már a jövő év elején kifizeti a szokásosan később folyósítandó adó-visszatérítéseket, ilyen például az ÁFA vagy kutatásfejlesztési hitel. A kormány azzal is segíti ezeket a 10 főnél kisebb cégeket, hogy új dolgozó felvétele esetén elengedi a munkaadói járulékokat. Sarkozy sokadszor emlegette a szakképzés átalakítását, mint a munkanélküliség hosszú távú megoldásának kulcselemét.

A program másik fontos elemét a későbbre tervezett állami nagyberuházások gyors beindítása jelenti; ennek keretében építenek négy új gyorsvasúti vonalat, utakat, csatornákat, kórházakat, börtönöket, egyetemi épületeket, kollégiumokat. Az infrastrukturális beruházásokhoz várják az önkormányzatok, az állami nagyvállalatok és a magántőke hozzájárulását is. Ezeket a terveket segítendő, megkönnyítik a közbeszerzési eljárásokat és csökkentik az adminisztratív terheket.

Sarkozy külön szólt a két, nehéz helyzetben lévő, a francia gazdaságban kiemelkedő helyet elfoglaló ágazat megsegítéséről. Ami az építőipart illeti, jövőre a tervezetthez képest 70000-rel több lakást építenek, ennek legalább a fele szociális célokat szolgál majd. A vásárlóerő fokozása érdekében még könnyebbé teszik a hozzáférést a kamatmentes hitelekhez.

Nagy várakozás előzte meg az autóipar megmentésével kapcsolatos bejelentéseket. Az elnök elmondta, hogy az első körben a felhalmozott készletek eladásában akar a kormány segíteni, ezért ezer eurót kapnak azok, akik a tíz évnél régebbi autóikat a roncstelepre viszik és új, „tisztább” gépjárművet vásárolnak.Ezen kívül az állam 2 milliárd eurós hitelkeretet nyit a francia gyártók részére, azzal a feltétellel, hogy az üzemek - és persze a munkahelyek- Franciaországban maradnak.

Végül az elnök, ha nem is karácsonyi, de kedves ajándékkal lepte meg a dolgozó szegényeket, akik a jövő év elején egy 200 eurós csekkel lesznek gazdagabbak. Sarkozy összefoglalásként hangsúlyozta, hogy ezek a lépések sok szempontból megfelelnek az európai és az amerikai gazdaságfejlesztési programoknak, de Párizsban a beruházást tartják a legfontosabb iránynak és ellenzik az áfa csökkentését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.